12 vinkkiä helpompiin juhliin

18.05.2018

Kevät ja kesä on juhlien aikaa. Hyvä suunnittelu, ennakkovalmistelu ja aikataulutus on kaiken A ja O. Poimi tästä parhaat vinkit omiin juhliisi.

1. Mitä ja missä? Kun kohdallesi osuu juhlien järjestäminen, mieti, pidätkö juhlat kotona vai juhlapaikassa? Tilaatko ruoat muualta vai teetkö itse? Juhlatilan vuokraus ja palveluiden osto on helppo vaihtoehto, mutta myös kallis. Ja suosituimmat paikat täytyy varata jo hyvissä ajoissa.

2. Aloita ajoissa ja aikatauluta. Pidä koko ajan muistilistaa, johon listaat muistettavat asiat. Tee tarkka aikataulu tehtäville asioille. Milloin pitää tilata tai tehdä ja lähettää kutsut. Päätä ruuat, tee ruokalistat ja kauppalistat.
Tee kaikki mahdolliset asiat valmiiksi ajoissa, mitkä vain voi. Viime hetkellä tulee useimmiten yllättäviä tekemisiä niin silloin aikataulu ei petä.

3. Listaa kutsuttavat vieraat. Mieti tässä että kenen juhla on kyseessä. Uusperheissä ristiriidat on yleisiä. Kuitenkin etusijalla on, että on kutsuttu juhlakalulle tärkeät ihmiset paikalle. Jos ei ristiriidoista johtuen mahduta saman katon alle niin silloin voi pitää useammat juhlat. Riitaisa juhlapäivä ei ole kenenkään mieleen.

4. Kutsut voi tehdä itse, tilata tai kutsun voi vaikka soittaa. Rentoihin juhliin voi kutsua vaikka tekstiviestillä. Kesäaikaan kutsut on syytä toimittaa vähintään kuukautta ennen. Kutsuihin on hyvä lisätä vastauspyyntö joka helpottaa esimerkiksi tarjoilun suunnittelua.

5. Jos päätät pitää juhlat kotona, vuokraa tai lainaa astioita, pöytiä ja tuoleja. Pyydä apua tai palkkaa työvoimaa.

6. Onko juhliin paljon aikaa ja kodissa kaaos?

Silloin kannattaa aloittaa ajoissa raivaus, sekä juhlia ajatellen, että helpompaa arkea tavoitellen.

Jos kuitenkin juhlat on kohta, kodin järjestelyssä ja siivoamisessa kannattaa olla realistinen.

Onko tärkeää että ikkunat on pesty pari päivää ennen tai että terassi on juuri öljytty vaikka on satanut monta viikkoa? Huomaako näitä asioita kukaan?

Älä käytä kohtuuttomasti aikaa ja energia siivoukseen.
Sitä vastoin riittää, että koti on perussiisti ja viihtyisä. Kannattaa raivata ylimääräiset tavarat piiloon vaikka saunaan tai vaatehuoneeseen.

Kiinnitä huomiota eteiseen. Tyhjennä kaikki omat vaatteet naulakoista ja tarvittaessa lainaa vaikka lisää naulakoita.

Samoin vessa on tila johon kannattaa katsoa tarkemmin vielä juhlapäivän aamuna. Pese kunnolla, pyyhi peilit ja vaihda puhtaat pyyhkeet.

7. Pyydä apua sukulaisilta tai ystäviltä. Voit ostaa ammattilaisen vaikka pesemään ikkunat tai siivoamaan talon. Siivouksessa säästetyn ajan voit käyttää muuhun järjestelyyn tai vaikka ottaa lepohetki ennen juhlia. Siivouksesta saat myös kotitalousvähennyksen.

8. Juhlavaatteet kannattaa hoitaa ja sovittaa ajoissa valmiiksi. Lainaa tai vuokraa jos muuten ei ole tarvetta juhlavaatteille. Aamulla on helppoa kun koko perheen juhlavaatteet löytyvät valmiina samasta paikasta.

9. Tarjoilut. Jos tekee tarjottavat itse, isoissa juhlissa on helpoin tarjota ruokia, joita valmistuu enemmän ilman näpertämistä, esim. piirakoita, salaatteja tai keittoja. Erityisruokavalion mukaiset tarjoilut on mahdollista myös ostaa valmiina. Samoin on mahdollista ja usein järkevää ostaa valmiina osa tajoilusta. Silloin ei mene kohtuutonta aikaa keittiössä.

10. Koristeluun voi käyttää paljon aikaa ja rahaa. Usein riittää tarjoilupöytien koristelu ja kauniit pöytäliinat. Kesäaikaan voi käyttää luonnonkukkia hyväkseen.

Juhlien luonteesta riippuen kannattaa varautua ylimääräisillä maljakoilla.

11. Tärkein vinkki on ottaa rennosti. Jos juhlissa joku ei mene niin kuin on suunniteltu, siitä selviää yleensä huumorilla. Sitävastoin jos juhlien emäntä tai isäntä on väsyttänyt itsensä kiukkuiseksi se yleensä muistetaan.

Nauti siis juhlista ja vieraiden läsnäolosta!

12. Juhlien jälkeen palauta lainatut ja vuokratut tavarat. Muista kiittää vieraita, itseäsi ja vietä ansaittu lepopäivä.

Kerro kommenttikentässä omat vinkkisi helppoihin juhliin.