Järjestyksen Koodi- blogi

- ajatuksia tavaroista ja

helpommasta arjesta

ammattijärjestäjän kynästä-

Olen viime aikoina asiakkaiden kanssa käynyt paljon keskusteluja siitä, että miksi on niin vaikea aloittaa kodin raivaaminen ja järjestäminen. Usein asiakkailla on kuitenkin hyvä käsitys asiasta ja hyviä ideoita. Kuitenkin toteuttamista on siirretty hyvinkin pitkään, usein jopa vuosia.

Syys - lokakuu on ollut minulla kiireistä aikaa. Olen ollut hyvin tyytyväinen että olen päässyt työskentelemään todella monien uusien ja vanhojen asiakkaiden kanssa. Syksy yleensä muutenkin herättää ihmisen katsomaan kotiaan. Kesällä aika kuluu paljon ulkona ja kuitenkin syksyn tullessa eletään enemmän sisätiloissa. Tällöin huomio kiinnittyy kotiin...

Kesä alkaa taas kääntymään syksyyn, ja kelikin on jo sen mukainen. Tavarakirjanpitoa olen pitänyt, vaikka en ole teille ehtinytkään asiasta raportoimaan. Kesällä pidin pientä lomaa, ja heinäkuussa ei juurikaan kotonamme tavarat liikkunut mihinkään suuntaan. Kesäkuussa kyllä kevään sairastamisen innoittamana sain käytyä kaappeja hyvinkin tehokkaasti...

Viime kuukausina olen jatkanut tavaravirtamme seuraamista sekä myös käynyt läpi taas tavaroitamme uusin silmin. Olin pienellä sairaslomalla ja taas huomasin, että kuinka vähän tavaroilla elämässä on oikeasti merkitystä. Siitä sain kotonakin innostuksen vähentää kaikkea turhaa. Näin tavaran pyörittämisestä vapautuu aikaa tärkeimmille asioille. Ja...

Tänään 31.3. on vietetty suomalaisten ylikulutuspäivää, eli tänä päivämääränä olemme kuluttaneet laskennallisesti osamme maapallon uusiutuvista luonnonvaroista tältä vuodelta. Maailman ylikulutuspäivä on elokuussa. Tosiasia siis on, että me ihmiset kulutamme aivan liian paljon luonnonvaroja.

Kerroin aiemmin täällä aikomuksestani pitää vuonna 2022 kirjaa kotonamme kulkevista tavaroista. Vuosi ja tammikuu alkoi rytinällä, poistettuja tavaroita oli 380kpl. Kävin alkuvuodesta läpi useita kaappejamme ja laitoin reippaalla kädellä turhia tavaroita pois. Vaatekaapista lähti vaatteita, joita ei ole otettua käyttöön, keittiöstä turhia...

13.3.2018 kirjoitin blogiini ensimmäisen kirjoituksen. Nyt melkein 4 vuotta myöhemmin niitä on kasassa 100 kpl. Blogini on siis kattava tietopankki kodin ja arjen järjestämisestä. Lisäksi se on valtava vinkkipankki järjestämiseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

Tuntuuko sinusta, että tavaraa on kotona liikaa? Vaikka laitat turhia pois, silti kaapit ja nurkat ovat täyttyneet kaikenlaisesta ihmeellisestä tavarasta. Minusta tuntuu.

Olen viime aikoina kuullut asiakkailta heti alkuun että heillä on haasteita järjestyksessä kun on tuo ADHD. Joko diagnoosilla tai ilman. ADHD on siis aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Sain yllättäen kirjastosta viestin, että varaamani kirja on noudettavissa. Kuitenkaan ei minulla ollut juurikaan muistikuvaa, mistä kirjasta oli kyse. Kipasin hakemaan kirjan ja sitten muistinkin varanneeni kyseisen kirjan jo muutama kuukausi sitten hyvien suosittelujen vuoksi. Eli kirjastosta sain käsiini Fumio Sasakin Hyvästit tavaroille -...

Syyskuu on lopussa, vihdoinkin pääsin kotonamme raivaamiseen kiinni, kiitos Instagramissa kollegan, @laura_holmstom_ #raivausriennot. Raivausriennothan on perinteinen minimalismipeli, jossa päivittäin vähennetään tietty määrä tavaraa. Joko päivän numeron verran tai käänteisensä. Näin kotoa häviää noin 500 tavaraa kuukauden aikana.

Kesä alkaa olla lopuillaan, ja viime tavaravirran raportista on jo 2 kk. Heinä- ja elokuu on mennyt aika lailla kotona, työn parissa sekä pienillä retkillä. Kotona ollessa huomaa, että sisustuskärpänen koittaa kovin purra.

Muovi, tuo suuri paha. Muovia on tutkittu ja siitä tiedetään entistä enemmän. Tässä pätee myös sanonta, että tieto lisää tuskaa ja muovin huonot ominaisuudet on tullut hyvinkin ihmisten tietoon. Nykyään on tiedossa mikromuovi, jota vedet ovat täynnä. Lisäksi tiedetään, että muovipullo voi kellua vedessä 450 vuotta ennen hajoamistaan.

Tänään on vappupäivä, ja osalla voi hieman päätä särkeä. Särkylääkkeitä voi tarvita muutenkin ja jokaisen kotona olisi hyvä olla lääkekaappi, josta löytyy tarvittavat lääkkeet ja tarvikkeet.