Miksi ja miten aloittaa kodin raivaus jo tänään

19.04.2024

Olen viime aikoina asiakkaiden kanssa käynyt paljon keskusteluja siitä, että miksi on niin vaikea aloittaa kodin raivaaminen ja järjestäminen. Usein asiakkailla on kuitenkin hyvä käsitys asiasta ja hyviä ideoita. Kuitenkin toteuttamista on siirretty hyvinkin pitkään, usein jopa vuosia.

Miksi sitten kannattaa aloittaa oman kodin tavaroiden läpi käyminen?

Jos olet täällä lukemassa tätä, uskoisin että asia sinuakin koskettaa ja haluaisit tehdä jotain kodillesi. Onko mielessäsi ajatus, että olisi kiva, jos koti olisi selkeämpi, väljempi ja olisi ihanaa, kun tavaroilla olisi omat paikat? Silloin ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin kääriä hihat ja aloittaa jostain.

Kuitenkin meillä jokaisella on päivässä 24 tuntia ja vuodessa 365 päivää. Usein siitä suuri osa kuluu työssä käymiseen. Lisäksi on hyvä, jos toisen suuren osan käytät nukkumiseen. Jäljelle jäävät tunnit menevät ruuan laittoon, kaupassa käyntiin ja toivottavasti sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Monet meistä käyttävät kohtuuttoman paljon aikaa shoppailuun kaupoissa ja netissä, somen selaamiseen ja television katseluun. Netissä pyöriessä ja somea selaamalla on helppo uppoutua muiden elämään. Elämään, joka on usein hyvin siloteltua ja kaunisteltua. Samalla itselle tulee vain pahempi mieli, että itsellä on koti epäjärjestyksessä eikä ole jaksamista tehdä asialle mitään. Tällöin on hyvin helppoa päätyä ostamaan joku kiva sisustusjuttu, jonka ajattelee piristävän.

Kuitenkin kehotan jättämään somen selailua vähemmälle ja keskittyä hieman omaan elämään ja kotiin. Tosiasia kuitenkin on, että ei ne somekoditkaan täydellisiä ole. Niin kuin ei kellään.

Kannattaako aloittamista siirtää?

Ihmisen on kaikista helpointa siirtää ikäviä ja työläitä asioita. Joka tapauksessa tavaroiden raivaamisen yhteydessä joutuu tekemään monia päätöksiä ja kohtaamaan hankaliakin asioita. Jos joka aamu päätät siirtää asiaa eteenpäin ja mieluummin viettää päiväsi selaillen muiden koteja sekä seuraten muiden elämää, voit olla varma, ettei oma elämäsi muutu nykyisestä mihinkään.

Kannattaa ennemmin viettää hetki omien ajatusten kanssa. Mieti, millainen on unelmasi kotisi suhteen ja millaista olisi unelmaelämäsi siellä. Haaveiletko kodista, jossa tavarat ovat paikallaan? Kodista, jossa ei tarvitse etsiä mitään ja jossa on väljää sekä siistiä. Jos todellisuus kuitenkin ympärille katsoessa on, että tasot ja kaapit ovat täynnä tavaraa, et oikeastaan edes tiedä, mitä on missäkin. Jos kotona on hankala toteuttaa jokapäiväisiä asioita tavaramäärän takia, on aika ryhtyä töihin. Ja rehellisyyden nimissä, tiedän että tuo on hyvin yleistä.

Miten aloittaa kodin raivaus ja uusi järjestys arkeen jo tänään?

Tässä kohtaa haluan vain sanoa, että tärkeintä on aloittaa. Odottamalla ei asia ainakaan etene. Aloita jostain pienestä. Ota tavoitteeksi, että raivaat ja järjestät vaikka 15 minuuttia tai puoli tuntia. Voit laittaa vaikka kellon soimaan.

Helpointa on aloittaa siitä, mikä eniten häiritsee sinua. Mikä on se, joka aina ottaa silmään ja eniten ärsyttää? Onko se keittiön tasot, joissa on hankala tehdä ruokaa siellä ajelehtivien tavaroiden takia? Vai onko se eteinen, jossa tuntuu siltä, että ei pääse kulkemaan tavaramäärän vuoksi. Tämä on hyvin yleistä ainakin lapsiperheissä, jossa kengät jäävät kulkuväylälle ja takit tippuvat lattialle.

Ota valitsemassasi paikassasi tavoitteeksi käydä läpi yksi taso, hylly tai laatikko kerrallaan.

Jos et muuta keksi tämän luettuasi niin ota käsiisi roskapussi ja lähde kiertämään kotia, kerää roskia, rikkinäiset tavarat tai vaikka lehtiä ja papereita, jotka kuuluvat keräykseen. Kierroksen päätteeksi vie roskat ja paperit keräyspisteelle. Sen jälkeen voit katsoa ympärillesi ja todeta ottaneesi ensimmäisen askeleen. Ensimmäinen tavoite siis saavutettu. Huomenna on hyvä jatkaa jostain muusta paikasta.

Mistä sinä aloitat tänään?

Jos et pääse itse alkuun, voit myös pyytää itsellesi apua. Mieti onko sinulla ystävää, joka voisi tulla kanssasi järjestämään. Tai halutessasi ota minuun yhteyttä, mielelläni tulen auttamaan sinua. Ammattijärjestäjän kanssa raivaaminen etenee loogisesti ja vauhdikkaasti, jo 4 tunnissa saadaan yleensä ihmeitä aikaan. Ota siis rohkesti yhteyttä tästä tai soita 040 7484735.

Saat alta ladattua itsellesi ilmaisen Järjestyksen A ja O - Näin pääset raivaamisessa alkuun- oppaan. Oppaasta saat vinkit, mistä aloittaa sekä vastauksia kohdatessasi luopumisen tuskaa.

Tilaa itsellesi opas tästä

* indicates required
Lisäksi saat uudet uutiskirjeet täynnä järjestysvinkkejä

Intuit Mailchimp