Usein kysytyt kysymykset

Kirjanpidon tehtävä on tuottaa tietoa yrityksen taloudesta ja tilasta yritykselle itselleen sekä sen ulkoisille sidosryhmille, kuten verottajalle. Lisäksi kirjanpidon tärkein tehtävä pienyrittäjälle on pitää yrityksen ja yrittäjän varat erillään. Kirjanpito ja kirjanpitäjän valinta herättää usein paljon kysymyksiä. Tässä vastauksia useimpiin kysymyksiin:

Mitä hyötyä on kahdenkertaisesta kirjanpidosta?

Toiminimiyrittäjän on mahdollista pitää myös yhdenkertaista kirjanpitoa. Kuitenkin kahdenkertainen kirjanpito antaa enemmän tietoa ja sen avulla pystyt helpommin seuraamaan yrityksesi menoja ja tuloja.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa virheet näkyvät myös selvemmin, eli kirjanpitosi on varmempi. Lisäksi kahdenkertaisen kirjanpidon avulla pystyt helposti ennakoimaan verojen maksua.

Arvonlisävero- ja veroilmoituksen tekeminen on helppoa kahdenkertaisen kirjanpidon vuoksi.

Mikä on tosite?

Kirjanpidon hinnoittelun perusteena oleva tosite on käytännössä jokainen tapahtuma tiliotteella. Lisäksi jokainen tiliotteen ulkopuolinen kuitti (tapahtuma) on yksi tosite, eli jokainen käteiskuitti tai omalta tililtä maksettu yrityksen meno.

Eli käytännössä asiakkaan maksama lasku, kortti- tai käteismaksu, pankin palvelumaksu, yrityksellesi ostamasi tuotteen kuitti tai puhelinlasku. Käteiskassasta pidettävästä kassakirjasta (päiväkohtainen, laatijan allekirjoittama) muodostuu yksi tosite.

Myös myynti- ja ostoreskontraan kirjaukset ovat tositteita.

Tositteiden merkinnät eivät saa olla epäselviä, eikä niitä saa poistaa. Myös tavaroiden ja palvelujen oma käyttö on merkittävä liiketapahtumina kirjanpitoon.


Uskallanko ottaa yksinäisen kirjanpitäjän? Mitä jos kirjanpitäjälle tapahtuu jotain?

Usein pohditaan, onko järkevämpää valita kirjanpitotoimisto. Minulta saat kuukausittain sähköiset raportit, tuloslaskelman, taseen, päiväkirjan sekä pääkirjan. Lisäksi kaikki materiaali on jatkuvasti käytössäsi sähköisesti. Mikäli jotain vakavaa tapahtuu, on uuden kirjanpitäjän helppo jatkaa näiden pohjalta. Kuitenkin valitsemalla yksinyrittäjän saat henkilökohtaisen palvelun.

Miten voin vaikuttaa kirjanpidon hintaan?

Vähennä tositemäärää. Tositeveloituksessa kirjanpidon hintaa saa laskettua, kun pyytää toimittajiltaan kuukausittaisen koontilaskun sekä toimittamalla hyvän kuukausiraportin esimerkiksi verkkokaupasta tai kassakoneesta.

Sähköistä kirjanpito sekä tarkista että tositteet ovat kunnollisia. Tositteesta pitää selvitä, kuka on myynyt ja mitä kenelle.

Pysy aikataulussa. Tositteiden jättäminen myöhässä lisää kirjanpitäjän lisätyötä.

Miten voin toimittaa tositteita?

Palveluni perustuu asiakkaan työn ja arjen helpottamiseen.

Voit valita itsellesi helpoimman tavan materiaalin toimittamista varten. Hyviä keinoja ovat esimerkiksi sähköposti, kirjeposti, WhatsApp, pilvipalvelut tai maksullinen eTasku-palvelu. Voimme jakaa myös kansion Google Drivessa. Toimitat vain kirjanpitomateriaalin minulle ja voit keskittyä omaan, tuottavaan toimintaasi.