Lasten vaatteiden säilyttäminen seuraavaa käyttäjää varten

14.01.2021

Viime viikolla kirjoitin aiheesta; kuinka paljon lapselle tarvitaan vaatteita, sekä vinkit säilyttämistä varten.

Lasten vaatteiden kanssa iso haaste on se, että vaatteet käyvät äkkiä pieneksi ja niitä mahdollisesti pitäisi säilyttää seuraavalle käyttäjälle.

Itse suosittelen asiakkaillekin seuraavaa; kun vaate jää pieneksi, varaa niille paikka, johon heti pesusta keräät pienet pois. Paikka kannattaa olla käden ulottuvilla, joko lapsen vaatekaapissa tai sitten pyykkihuollon yhteydessä. Siinä vaiheessa, kun varattu paikka alkaa täyttyä, on aika käydä vaatteet läpi.

Usein halutaan säästää lapselle vaatteista muistoksi vauva-ajasta. Muistoksi säilytettävien vaatteiden kanssa kannattaa olla kriittinen. Moni säilyttää vaatteet, joiden kanssa on tultu ensimmäistä kertaa kotiin, juhlavaatteita tai muuten söpöjä vaatteita. Tai sitten tiettyjä vaatteista syystä, että ne on saatu lahjaksi. Mieti tässä kohtaa säilyttämisen syitä ja tavoitteita. Jos toivot, että ehkä lapsenlapsesi myöhemmin käyttää vaatteita, pidä huolta, että vaateiden laatu kestää pitkän säilyttämisen. Jos säilytät vaatteita pelkästään muistoajatuksella pidä mielessä kohtuullinen määrä.

Muistoksi säilytettävien vaatteiden lisäksi usein on tilanne, että vaatteita haluaa säilyttää sisaruksille tai mahdollisesti tuleville sisaruksille. Näiden vaatteiden kanssa on yleensä säilytyshaasteita.

Tarkastele jokaista vaatetta ajatuksella.

Onko vaate niin hyvässä kunnossa, että haluat sen säilyttää?

Tuleeko vaate käyttöön, onko se ollut käytössä? Usein käyttämättömäksi jäänyt vaate on jostain syystä käyttämätön. Se voi olla sopiva väärään vuodenaikaan tai se voi olla muuten käyttömukavuudeltaan huono. Eli on helpompi valita toinen vaate käyttöön.

Onko vaate seuraavalle käyttäjälle sopiva? Sopivan värinen tai mallinen. Itsellä on kaksi täysin eri mallista poikalasta. Törmäsin usein haasteeseen, että pienemmälle ei mitkään housut ollut sopivia. Hän kun tarvitsi huomattavasti kapeampia malleja.

Viimeisenä ja tärkeimpänä ajatuksena on määrä. Minkä verran täytyy seuraavalle säästää?

Viime viikolla kirjoitin juuri siitä, että millaisella määrällä pärjää. Joka tapauksessa lapselle kertyy vaatteita monesta paikasta, jolloin on täysin tarpeetonta säästää valtavaa määrää.

Kun olet päättänyt seuraavalle säästettävät vaatteet on aika laittaa ne säilytykseen. Jos lasten ikä- ja kokoero on pieni, suosittelen säilyttämään vaatteet kaapissa. Tai siellä missä käyttövaatteetkin ovat. Näin ne eivät jää käyttämättä ja muutu yhtäkkiä pieniksi.

Jos taas vaatteet vaativat pidempiaikaisen säilytyksen, suosi laatikoita ja kirjaa laatikoihin sisällöt ja ennen kaikkea koot. Huomioi myös, että vaatteiden kokomerkinnät eivät aina kerro koko totuutta. Muista käydä säännöllisesti näitä laatikoita läpi etteivät vaatteet jää käyttämättä.

Näiden vaatteiden lisäksi jää jäljelle vaatteita, kenkiä ja tavaroita jotka saavat lähteä myyntiin tai lahjoitukseen. Kerron ensi kerralla hyvät vinkit lastenvaatteiden kierrätykseen ja myyntiin.

Jos innostuit raivaamisesta, lataa tästä Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- opas.