Kuinka paljon lapselle tarvitaan vaatteita, sekä vinkit säilyttämiseen

07.01.2021

Lasten vaatteet ovat usein hankala aihe. Lapset kasvavat nopeasti ja vaatteita kertyy helposti liikaa.

Lasten vaatteita saa käytettyinä hyvinkin edullisesti ja tällöin yliostamisen vaara on todellinen. Lisäksi lapsille kertyy lahjoina vaatteita.

Kuinka paljon sitten on riittävästi lastenvaatteita?

Kannattaa tutkia hieman omia pyykinpesurutiinejasi. Jos tapanasi on pestä pyykkiä päivittäin, riittää pienempikin määrä. Jos peset lasten vaatteet erikseen tai harrastat pyykkipäiviä, vaatteita tarvitaan hieman enemmän. Lisäksi kuivausrummun käyttö vähentää tarvittavien vaateiden määrää, kun vaatteet saa nopeammin pesun jälkeen käyttöön.

Joka tapauksessa sanoisin että lapsellekin riittää noin viikon tai puolentoista vaatteet, poissulkien aika, jolloin opetellaan kuivaksi ja vaatteita menee huomattavasti enemmän. Lisäksi kannattaa miettiä, millaiset vaatteet on käytännölliset ja millaiset tulevat käyttöön. Pienelle prinsessalle on mukava ostella kauniita mekkoja, mutta ikävä kyllä näiden käyttö jää usein minimalistisen vähäiseksi.

Muistan oman raivauspolkuni varrelta tapauksen kun kävin nuoremman pojan paitoja läpi. Hänelle siirtyi isoveljen ja serkunkin vaatteita. Lopputulos oli se, että kaapista löytyi 27 kpl sopivan kokoista t-paitaa. Karsimalla saatiin silloinkin kaappiin valtavasti tilaa ja kaapin käytön helppoudessa tapahtui huomattava muutos.

Tyttölapsilla on usein tapana jossain kohtaa elämänsä aikana viettää päivät vaatteita vaihdellen ja tällöin usein lopputuloksena on se, että lattialla on aina kasa vaatteita, joista ei tiedä, onko ne puhtaita vai likaisia. Silloin tulee usein pestyä turhaan vaatteita. Tähänkin auttaa vaatteiden läpikäyminen, turhista ja ylimääräisistä luopuminen.

Miten säilyttää käyttövaatteet?

Lastenvaatteiden hyvä puoli säilytyksessä on usein se, että ne ovat pieniä. Tällöin ne eivät vie paljoa tilaakaan. Helpointa vaatteiden säilytyksessä on pystyviikata ne laatikostoon. Tällöin näet laatikon sisällön yhdellä vilkaisulla ja koko laatikko ei räjähdä, kun sieltä ottaa yhden vaatteen.

Jos säilytyspaikkana on ainoastaan kaappi, suosittelen sinne hankkimaan jonkunlaisen korijärjestelmän. Tällöin saat viikattua vaatteet koreihin. Tai sitten ihan laatikoiden tai korien kanssa laittaa vaatteet hyllyille.

Lasten vaatteiden henkarisäilytyksessä kannattaa säätää tangon korkeus vaatteiden koon mukaan. Tällöin saat otettua tangon alapuolelle jäävän tilan tehokkaasti käyttöön.

Ota lapsi pienestä pitäen mukaan pyykkipäivään

Tärkeintä lastenvaatteiden, kuten kaiken tavaran säilyttämisen suhteen on se, että tavaraa on sopivasti säilytystiloihin nähden. Ja se, että opetellaan palauttamaan tavarat paikoilleen.

Eli muista kaapeissa, laatikoissa ja hyllyillä ¼ - sääntö. Siis ¾ - osaa tavaraa ja ¼ - osaa tyhjää. Näin tavarat on helppo ottaa ja palauttaa paikalleen.

Ota myös lapsi mukaan pyykkihuoltoon. Opetelkaa pyykkikoriin vieminen pienestä pitäen. Lisäksi aika pieni lapsi oppii viemään puhtaat vaatteet omaan kaappiin tai laatikkoon.

Ensi viikolla kirjoitan lasten vaatteiden säilyttämisestä, joko seuraavalle lapselle tai muistoksi.

Kuinka paljon teillä on lastenvaatteita?

Jos kaipaat lisää lukemista ja järjestelyvinkkejä, niitä löydät blogistani lukemattomia.

Jos kaipaat konkreettista apua järjestämiseen, ota yhteyttä 040 7484735 tai tästä.