Lääkekaapin sisältö ja järjestäminen

01.05.2020

Tänään on vappupäivä, ja osalla voi hieman päätä särkeä. Särkylääkkeitä voi tarvita muutenkin ja jokaisen kotona olisi hyvä olla lääkekaappi, josta löytyy tarvittavat lääkkeet ja tarvikkeet.

Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet ainakin haavan sitomiseen ja desinfioimiseen. Peruslääkevarastoon kuuluvat myös särkylääkkeet koko perheelle, puuduttavat ja desinfioivat lääkkeet kurkkukipuun, limaa irrottava ja yskänärsytystä hillitsevä yskänlääke, mahdollisesti närästyslääke liikahappoisuuden oireisiin, antihistamiini allergiaoireisiin, hydrokortisonivoide hyönteisten puremiin sekä auringonpolttamiin ja maitohappobakteerit vatsavaivoihin. Lisäksi tarvitaan pinsetit, punkkipihdit, lääkehiiltä, kuumemittari sekä kyypakkaus. Tämän lisäksi käytössä olevat reseptilääkkeet kuuluvat lääkekaappiin.

Lapsiperheen lääkekaapin perussetissä on lisäksi hyvä olla vauvoille keittosuolatippoja ja imuniistin, perusvoidetta, ja mietoa kortisonivoidetta (0,5 %)

Käy läpi lääkekaappisi sisältö vähintään puolen vuoden välein ja tarkista jokaisen pakkauksen viimeinen käyttöpäivämäärä. Tarkista myös lasten käyttämät lääkkeet ja annostelusuositukset, jotta ne ovat ajan tasalla.

Käyttämättömät ja vanhentuneet lääkkeet on palautettava apteekkiin.

Lääkekaappi on oltava joko lukittu tai sitten paikassa, johon lapset eivät pääse käsiksi. Voit lajitella lääkkeet henkilöiden tai käyttökohteen mukaisesti laatikoihin ja säilyttää kaapin ylähyllyllä. Jos ei taloudessa ole lapsia, voivat lääkkeet olla alempanakin.

Jos käytössäsi on useita lääkkeitä, dosetti on hyvä ratkaisu. Näin muistat ottaa kaikki lääkkeet eikä kaikkien purnukoiden tarvitse olla käden ulottuvilla.

Koska sinä olet viimeksi siivonnut lääkekaapin? Olisiko tänä viikonloppuna siihen aikaa?


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.