Muovin keräys, kierrätys ja vinkit vähentämiseen

06.08.2020

Muovi, tuo suuri paha. Muovia on tutkittu ja siitä tiedetään entistä enemmän. Tässä pätee myös sanonta, että tieto lisää tuskaa ja muovin huonot ominaisuudet on tullut hyvinkin ihmisten tietoon. Nykyään on tiedossa mikromuovi, jota vedet ovat täynnä. Lisäksi tiedetään, että muovipullo voi kellua vedessä 450 vuotta ennen hajoamistaan.

Kuitenkin moni ajattelee, että pienenä ihmisenä on hankala tehdä mitään asioiden eteen. Tässä ollaan kuitenkin hyvinkin väärässä.

Muovin keräys, kierrätys ja vinkit vähentämiseen. Luettuasi tämän saat vastauksen moniin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin koskien muovin kierrätystä, miten sitä kerätä ja ennen kaikkea vinkkejä muovin käytön vähentämiseen.


Minne muovin voi viedä?

Tällä hetkellä pakkausmuovin kierrätys on hyvinkin helppoa. Pakkausjätteen keräyslaatikoita on jo monessa taloyhtiössä ja muuten niitä löytyy jätteiden keräyspisteillä. Jos yhtiössänne ei kerätä pakkausmuovia, kannattaa asiaa ehdottaa hallitukselle tai isännöitsijälle. Pakkausmuovin kerääminen usein vähentää sekajätteen määrää, jolloin sekajäteastioita voidaan vähentää tai tyhjennysväliä pidentää.

Mutta mitä on pakkausmuovi?

Pakkausmuovi on helppoa erottaa kahdella kysymyksellä. Tavaraa katsellessa voi miettiä, että onko se muovia? Jos vastaus on kyllä, toisena voi kysyä, että onko se pakkaus? Jos vastaus kumpaankin on kyllä, silloin voit aika huoletta laittaa sen pakkausmuovin keräysastiaan.

Sen sijaan sinne on ihan turha laittaa vanhoja muovipurkkeja tai keräyslaatikossa viimeksi näkemäni vanhan muovituolin. Vääränlainen jäte joudutaan poimimaan erilleen jätelaitoksella. Prosessiin sopimaton jäte päätyy poltettavaksi ja hyödynnetään energiana. Kaiken lisäksi väärä materiaali voi heikentää kierrätysmateriaalin laatua. Eli vanhat, käyttökelvottomat säilytyspurkit ja kukkapurkit kuuluvat energiajätteeseen.

Miksi en voi laittaa kaikkea muovia muovinkeräykseen?

Muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Pakkausten tuottajavastuu tarkoittaa sitä, että tuotteiden pakkaajilla ja maahantuojilla on lain velvoite järjestää pakkausten jätehuolto ja kierrätys.

"Ostaessaan muoviin pakatun tuotteen, kuluttaja maksaa myös siitä, että pakkaus voidaan kierrättää."

Löydät tarkempaa tietoa aiheesta täältä.

Helpoin tapa muovin vähentämiseen


Oletko joskus tarkkaillut, kuinka paljon jätteistäsi on pakkausmuovia?

Jos keräät pakkausmuovin (kuten meillä kotonakin), olet varmaan huomannut, että helposti muovijätettä kertyy enemmän kuin muuta. Sekajätettä kertyy ainakin meillä minimalistisesti verrattuna kartonkiin ja muoviin.

Viime viikolla kirjoitin jätteistä ja roskien laijittelusta kotona, pääset lukemaan niistä täältä.

Millä muovia sitten saa vähennettyä?


Kaikki muovihan kotiin kulkeutuu yleensä kaupasta. Eli kauppa on se paikka, josta vähentämistä pitää aloittaa. Ihan helpoin tapa on ottaa mukaan kestokassit ja kestohedelmäpussit. Nyt pandemian aikana on yksittäispakkaaminen taas kasvanut valtavasti. Tällöin kannattaa miettiä, että onko mahdollista valita pakkauksen laatua.

Harkitse, olisiko fiksumpaa ostaa isommassa pakkauksessa. Jos kuitenkin tuote on muoviin pakattu, isommassa myyntierässä muovia on vähemmän.

Itse suosin esim. kuivaelintarvikkeiden, jäätelöiden ja pesuaineiden pakkauksissa pahvia muovin sijaan. Välillä törmään hedelmäosastolla toiseen asiakkaaseen, joka pakkaa banaanit muovipussiin. Tähän en ole syytä vielä keksinyt, mielestäni se on aivan järjetöntä muovin tuhlaamista. Kuorikin on kuitenkin hyvä pakkaus.

Onko sinulla vastausta tällaiseen käytökseen?

Muovi keittiössä

Nykyään on helppo vältellä muovia muutenkin keittiössä. Puiset leikkuulaudat ja lastat. Lasiset ja metalliset purkit ja kulhot. Jos päätät siirtyä muovittomaan keittiöön, mieti tarkkaan ennen kauppaan menoa. Kuitenkin ehjien ja toimivien muoviesineiden pois heittäminen ei ole järkevää, joten vaihda välineet muovittomaan vasta edellisten rikkoutuessa.

Mitä muovin sijaan?

Valitse muovin sijaan uusiutuva tai kestovaihtoehto. Näistä hyvänä esimerkkinä kaupoissa on jo vaihtunut vanupuikoista varsi paperiseen. Näistäkin on vielä vaihtoehtona kestovanupuikko. Hammasharjan voi vaihtaa bambuiseen vaihtoehtoon, niitä löytyy jo miltei jokaisesta ruokakaupasta.

Unohda kertakäyttöastiat, sekä kanna mukana omaa juomapulloa.

Höylissä voi siirtyä käyttämään perinteistä höylää, josta muodostuu vain metallijätettä.

Muutenkin kannattaa kyseenalaistaa omia tottumuksia ja hankintoja. Yksikin muutos omassa arjessa on aina eteenpäin.

Mikä on sinun paras vinkki muovin vähentämiseen? Kommentoi alle.