Talvivaatteiden aika on taas, lue vinkit kausivaatteiden säilytykseen

23.10.2023

Talvivaatteet esille ja käyttöön

Pakkasaamut ovat taas täällä ja nyt on viimeistään aika siirtyä talvivaatteiden käyttöön. Samalla on hyvä siirtää kesähepeneet ja kesän hellehatut odottamaan ensi kevättä. Jos eteisessäsi on vähän säilytystilaa, kannattaa siirtää vaatteet, jotka ei kyseiseen vuodenaikaan sovi johonkin muualle säilytykseen.

Kausivaatteille hyviä säilytyspaikkoja on vaatekaappien tai -huoneen ylähyllyillä. Vaatteet säilyvät myös kylmässä varastossa hyvin pakattuna, vaikka muovilaatikoissa. Lämmin varasto tietenkin on parempi. Sielläkin kannattaa miettiä, että tarvitseeko vaatteita suojata esimerkiksi mahdollisilta hiiriltä.

Mikäli kaikki käytössäsi olevat vaatteet ovat aina samassa kaapissa, siirrä kauden vaatteet paraatipaikalle. Eli siihen mistä ne on helppo ottaa ja mihin ne on helpointa palauttaa.

Käyttämättömät vaatteet pois tilaa viemästä

Käy läpi vaatteet, kesävaatteiden kohdalla kannattaa miettiä, tuliko kaikkia käytettyä viime kesänä? Jos ei, uhraa hetki aikaa syiden pohtimiseen. Jos vaate on liian pieni, väärän värinen tai mallinen, sitä tuskin tulee käytettyä myöskään ensi kesänä. Tai jos vaate muuten vaan ei päädy ikinä päälle, onko se säilyttämisen arvoinen? Vaatteet, joille ei ole käyttöä voi yhtä hyvin laittaa kiertoon. Tällöin saat tilaakin vaatekaappiisi.

Samoin käy läpi esiin otettavat talvivaatteet. Onko ne kaikki käyttökelpoisia, tarvitseeko niitä mahdollisesti korjata tai jopa hankkia jotain uutta. On huomattavasti mukavampaa korjata vaatteet ajan kanssa kuin huomata aamulla käyttöön ottaessa, että vetoketju ei toimi tai lasten haalarista puuttuu jalkalenkit.

Kenkäkaaos

Kausivaatteista puhuttaessa usein keskitytään vaatteisiin. Meillä suomalaisilla on kuitenkin lukemattomat määrät kenkiä, jotka soveltuvat vain yhteen vuodenaikaan. Siirrä nyt esille talvikengät. Kesän sandaalit ja lenkkarit voi siirtää pois eteisestä. Muista kuitenkin putsata ja huoltaa myös kengät, kun pakkaat ne säilytykseen. Käy myös läpi talvikengät, ovatko kaikki käyttökelpoisia?

Eteisen toimiva järjestys

Usein eteiset ovat pieniä ja säilytystilaa on vähän. Tee kaikkien perheenjäsenien ulkovaatteille omat säilytyspaikat. Lapsille on hyvä asentaa koukut sopivalle korkeudelle, jolloin he pystyvät itse laittamaan vaatteet paikalleen. Hanskoille, pipoille ja villasukille on hyvä varata omat korit tai laatikot, joihin ne ovat helppo käytön jälkeen laittaa. Näin ne lähtiessä myös löytyvät helposti.

Jos kaipaat enemmän vinkkejä ja ohjeita vaatekaaoksen selättämiseen, olen kirjoittanut sinulle oppaan vaatekaapin järjestämiseen ja arjen pyykkihuollon haltuun ottoon. Nyt sinulla on mahdollisuus saada vaatekaaos taltutettua yksityiskohtaisilla ohjeilla tarjoushintaan (15,90€, norm.19,90€). Tästä pääset lukemaan enemmän, käytä verkkokaupassa alennuskoodia KAUSIVAATTEET ja tilaamisen jälkeen saat ladattua PDF-version heti itsellesi.

Jos kaipaat henkilökohtaista apua järjestämisessä, ole yhteydessä 040 7484735 tai yhteydenottolomakkeella.