5 askelta lelukaaoksen selvittämiseen

28.01.2021

Olen tehnyt paljon asiakkaiden kanssa töitä lastenhuoneiden raivaamisen ja järjestämisen kanssa.

Jos lelut valtaavat kaiken vapaan lattiatilan, suurin syy yleensä on se, että leluja on liikaa ja niillä ei ole kunnollisia säilytystiloja. Miten sitten saa haasteen lelujen kanssa ratkaistua? Tässä 5 askelta kohti pysyvää järjestystä ja helpompaa arkea.

Pysäytä lelujen kertyminen

Ihan ensimmäisenä täytyy pysäyttää kotiin kulkeutuvat uudet lelut. Paljon leluja ilmestyy syntymäpäivien ja joulun aikaan.

Lapselle voi opettaa, että leluja saa vaan muutaman. Tämä on yleensä hankalampaa opettaa sukulaisille. Silloin hyvä keino on miettiä valmiiksi, mitä lapsi tarvitsee. Jos tarvitaan jotain isompaa tai arvokkaampaa, voi pyytää rahaa kustannuksiin.

Lapselle on muutenkin hyvä opettaa, että säästämällä rahaa on mahdollista tehdä isompia hankintoja silloin kun on niille tarvetta.

Ole erityisen tarkka kaikennäköisten pienten lelujen kanssa. Esim. hampurilasaterian kylkiäiset ei yleensä ilahduta muutamaa tuntia pidempää. Ne voi hyvin jättää ostamatta. Ja missään nimessä ei leluja kannata ostaa joka kauppareissulla. Lapsi oppii kyllä siihen, että leluja ei tule koko ajan lisää.

Käykää lelut läpi ja karsikaa turhat

Seuraavaksi pitää käydä kaikki lelut läpi. Valitse säilytettäväksi lelut, joilla leikitään.

Lelut, jotka on tarkoitettu pienemmille lapsille, voi laittaa eteenpäin. Rikkinäiset korjauksen jälkeen käyttöön tai eteenpäin.

Lapsen iän mukaan tätä ei kannata yleensä salassa tehdä. Usein lapsi leluja nähdessään haluaa säästää kaiken. Silloin on hyvä ottaa esille kaikki samankaltaiset lelut. Pyydä lasta järjestämään lelut tärkeysjärjestykseen ja rajatkaa määrää.

Kannattaa tuoda myös esille se, että sieltä vähemmän tärkeästä päästä voi leluja lähteä käyttöön muille lapsille, joilla ei ole niin paljon. Tässä kohtaa kaikki keinot ovat sallittuja.

Säilytä osa leluista poissa pienien käsien ulottuvilta

Lapsilla on ilmiömäinen taito levittää hetkessä kaikki lelut, jotka ovat käden ulottuvilla.

Paras keino sotkun pienentämiseen on säilyttää osaa leluista muualla. Varastossa, vaatehuoneessa tai yläkaapissa laatikoissa.

Pakatkaa yhdessä osa leluista muutamaan isoon laatikkoon. Tällöin lapsikin ymmärtää, että lelut tulevat myöhemmin takaisin. Vaihdan laatikon sisältö muutaman viikon / kuukauden välein. Tällöin on hyvä myös käydä leluja läpi, poistaa rikkinäiset ja leikkimättömät. Lisäksi leikitkin sujuvat paremmin kun säilytyksestä tulleet lelut ovat kuin uusia.

Järjestä lelujen säilytys toimivaksi

Kun tiedät säilytettävien lelujen määrän, voit suunnitella säilytyspaikat.

Lelujen säilytyksessä yksi sääntö on ehdoton, olen kirjoittanut siitä jo aiemmin täällä. Eli ¼- sääntö. Siis joka kaapissa, hyllyssä tai laatikossa on tavaraa ¾ sekä tyhjää ¼. Näin tavarat on helppo ottaa sekä palauttaa paikalleen.

Pienten lasten kanssa on turha olla säilytyksessä liian tarkka. Jos sinulla on energiaa opettaa toistuvasti lelujen "oikeat" säilytyspaikat, se on ihan ok.

Toisaalta on itsellekin helpottavaa laskea omaa rajaa. Voitte säännöksi sopia vaikka, että lelut on illalla poissa lattioilta tai että leluja saa olla vain lastenhuoneessa. Kaikki on kiinni siitä, mikä teille on sopiva tapa.

Jos tavoite on saada lelut lattioilta pois, suosi isoja lelulaatikoita tai koreja. Tällöin voit ottaa käyttöön myös sängynaluslaatikot. (Näitä en yleensä suosittele muuten)

Isompien lasten kanssa suunnitelkaa yhdessä säilytyspaikkoja. Kun lapsi on ollut mukana suunnittelussa ja järjestämisessä, osallistuu hän yleensä paremmin järjestyksen ylläpitoon.

Vältä ylijärjestämistä! Liian tarkaksi tehty järjestys usein aiheuttaa sen, että lapsi ei halua leikkiäkään. Jos siis siivous on hyvin tarkkaa ja hankalaa.

Opetelkaa uudet toimintamallit

Kaiken tämän jälkeen tulee tärkein järjestämisen ohje. Opetelkaa palauttamaan tavarat paikoilleen.

Miettikää, mikä on teille toimivinta. Siivotaanko leikin jälkeen lelut paikoilleen? Vai päivän päätteeksi?

Ensin kannattaa olla lapsen mukana siivouksessa. Tällä tavalla lapsesta kasvaa siistimpi, automaattisesti toimiva. Tässä vaaditaan kärsivällisyyttä ja toistoja. Muista, että lopputulos kuitenkin palkitsee.

Onko teillä haasteita lasten lelujen määrän ja säilytyksen kanssa? Tuntuuko, että lelut valtaavat jatkuvasti koko asunnon? Kerro kommenteissa.

Jos kaipaat itsellesi ammattijärjestäjän apua, älä epäröi kutsua minua apuun. Soita heti 040 7484735 tai ota yhteyttä täältä. Huomaa, että nykyään saat ammattijärjestäjän apua myös etäpalveluna. Lue etäjärjestelystä lisää.

Jos innostuit raivaamisesta, lataa itsellesi Järjestyksen A ja O
- Näin pääset raivauksessa alkuun -
opas.