Yksi sääntö kodin järjestykseen, joka tekee järjestyksestä pysyvän

14.02.2020

Viime viikolla kirjoitin motivaatiosta ja syistä, miksi järjestää ja raivata kotiaan. Tosiaan sitä ei kannata tehdä sillä ajatuksella, että nyt heitetään kaikki pois, niin saadaan lisää tilaa. Kaiken järjestämisen pääasia kuitenkin mielestäni on se, että teet kotiisi tilaa sille, mikä on sinulle tärkeää. Voit lukea ajatuksia lisää täältä.

¼ osa -sääntö

Kun kotiaan raivaa ja järjestää, hankalinta on saada aikaan pysyvä muutos. Kaikki järjestys ja arjen sujuvuus on kuitenkin kotona kiinni siitä, että tavaraa on sopivasti, kaikella on paikkansa ja tavara palautetaan käytön jälkeen paikalleen.

Järjestyksen pysymiseen on yksi valtavan hyvä kikka, josta kannattaa pitää kiinni on ¼ osa -sääntö. Eli jätä jokaiseen kaappiin, laatikkoon ja hyllyyn ¼-osaa tyhjää tilaa. Tällöin sinun on helppo ottaa tavaroita sekä se tärkein, eli palauttaa paikoilleen.

Hyväksi havaittu tapa on myös paljon puhuttu pystyviikkaus, jossa viikataan vaatteet pystyasentoon laatikkoon. Tämähän toimii hyvin muissakin tavaroissa, liinavaatteissa sekä vaikka keittiön laatikoissa.

Käytännössä hyllyllekin voi tavaraa "viikata" pystyyn, esim. kirjat. Niistä näkee yhdellä silmäyksellä, mikä on mikäkin.

Kuvassa esimerkki omasta kangaslaatikostani. Kun laatikko sisältää samankaltaisia, helposti otettavia tavaroita, ei tyhjää tilaa tarvitse jättää niin paljon. Mutta pystyviikkaamisessakaan ei saa pakata laatikkoa liian täyteen.

Onko sinulla kaapit täynnä tavaraa? Harrastatko pystyviikkausta?


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai yhteydenottolomakkeella.