5 vinkkiä jääkaapin järjestykseen ja ruokahävikin torjumiseen

18.01.2020

Viime viikolla pohdittiin pakastimen sulatusta, siivousta ja järjestämistä. Pakastinhan on ennen ollut välttämätön ylellisyysväline, kun kaupat olivat vähemmän aikaa auki.

Nykyään mielestäni pakastimeen ja jääkaappiin pätee samat säännöt, säilytä vain kohtuullinen määrä ruokaa. Kaupoissa on paremmat kylmäsäilytystilat sekä ruoka liikkuu siellä nopeammin, joten hävikkiä ei synny niin paljon.

Itse jääkaapin puhdistus tarkoittaa käytännössä sitä, että ota tavarat pois, pyyhi hyllyt, seinät ja tiivisteet. Pese vihanneslaatikot. Tarkasta poistovesiaukko, että se on puhdas ja auki.

Itse jääkaapin järjestyksenpitoon ja ruokahävikin vähentämiseen tepsii nämä 5 vinkkiä

Älä täytä kaappia turhaan

Usein suositellaan kaupassa käyntiä harvoin. Jos et ole todella tarkkana, voi jääkaappiin kadota tavaraa ja hävikin määrä kasvaa. Ruokalistat auttavat näissä sekä sen pohjalta tehty tarkka ostoslista. Jos et käytä ruokalistoja, ota tavoitteeksi aina käyttää kaapin sisältö pois ennen uutta kauppareissua. Suunnittele silti ostoksesi ja käytä ostoslistaa.

Pidä jääkaapissa järjestystä

Järjestä kaappisi niin, että tietyillä tavaroilla on aina oma paikkansa.

Säilytä vihannekset vihanneslokerossa, jossa ne säilyvät pidempään. Kaapin ylähylly on lämpimämpi paikka, siellä säilyy juustot ja hapanmaitotuotteet.

Ovi on lämpimin paikka, säilytä siinä hilloja ja muita lämpimämmässä säilyviä. Ei maitoja oveen.

Jääkaapin keskiosa kannattaa jaotella käytön mukaan. Tee paikat ylijääneelle ruualle sekä raaka-aineille, josta ruuat seuraavaksi tehdään. Ylijääneet ruuat kannattaa säilyttää näkyvällä paikalla, jotta ne eivät katoa kaappiin.

Suosi läpinäkyviä rasioita

Käytä läpinäkyviä rasioita. Näin kaappiin ei kerry mysteerilaatikoita. Toimiva vaihtoehto on myös säilyttää kattilassa tai pannussa ruuantähteet. Tämä toimii siinä vaihtoehdossa, jos kattiloita ei ole paljon. Tällöin on pakko syödä vanhat pois, niin saa taas kattilan käyttöön.

Merkkaa avauspäivämäärät

Ota jääkaapin lähelle tussi ja maalarinteippi. Merkkaa purkkeihin avauspäivämäärät. Teipillä voit myös merkata mysteerilaatikoita. Tällöin näet avaamatta, mitä ne sisältävät.

Muista hyödyntää tähteet

Vaikka noudattaisit tarkkaa ruokalistaa, on välillä tarpeellista pitää tähdepäivä. Tällöin koko perhe syö valmiita ruokia ja päivän ruoka voidaan jättää tekemättä. Tähteistä saa myös loihdittua ruokaa, esim. munakkaan, sosekeiton tai smoothien.

Häviääkö sinulla usein ruokaa jääkaappiin? Oletko joskus tarkastellut perheenne hävikkiruuan määrää? Minä olen ja olen nykyään tarkempi, että ruokahävikkiä ei pääsisi syntymään.

Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai yhteydenottolomakkeella.