Ammattijärjestäjän ajatuksia ja parhaat vinkit KonMarista

12.04.2019

Minäkin olen siis lukenut KonMarin kummatkin kirjat. Kirjat, joista on ollut paljon puhetta ja johon työssäni törmään jatkuvasti. Useinmiten keskusteluissani, että mitä työkseni teen ja mikä on ammattijärjestäjä. "Ai niinkuin Konmari?" Ei, en ole, enkä toimi niinkuin Konmari.

Minä koulutettuna ammattijärjestäjänä kohtaan jokaisen asiakkaan omana itsenään ja autan järjestysongelmissa juuri hänelle sopivilla keinoilla.

Itse kuitenkin olen lukenut Konmarin heti kun suomennettuna sain sen kirjaston jonosta, eli tammikuussa 2016. Minulle henkilökohtaisesti se kolahti ja aloinkin käymään kotiani läpi kirjan ohjeiden mukaan. Kuitenkin hieman varautuen. Olin kuitenkin elämässäni aloittanut jo ennen turhien tavaroiden karsimisen.

Kirjahan on hyvin yksiselitteinen ja suoraviivainen. Kerää kaikki samanlaiset kasaan, käy jokainen tavara läpi, säästä vain ne, mitkä tuottaa iloa. Ja lopuksi tee säilytyspaikat, säilytä kaikki samanlaiset samassa paikassa.

Itselläni oli tuolloin tilanne, että olin jo jonkun aikaa elämässäni tapahtuneiden muutosten ja kohtalon takia miettinyt jonkun aikaa, että mitä varten täällä ollaan ja mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Tuohon tilanteeseen oli kyllä helppo samaistua kirjan oivallukseen, että säästä vain kaikki iloa tuottava.

No, silloin 2016 kävin kotiamme läpi, tavaraa lähti reippaasti eteenpäin. Sen jälkeenkin on tapahtunut paljon ja elämän tarkoitus on hyvinkin valjennut ja sitä tavaraa on lähtenyt vieläkin.

Nyt kun ammatikseni käyn asiakkaiden kanssa yleensä tavaroita läpi, olen kuitenkin oivaltanut muutamia todella hyviä ja käyttökelpoisia vinkkejä Konmarista.

Ihan ensimmäinen on kyllä tuo tavaroiden henkinen juttu. No, pois laittaessa muista kiittää ja muuta, mutta se juttu mikä itselläni kolahti, että jos joku tavara tai paperi aiheuttaa aina pahan mielen tai muiston jostain ikävästä, niin sen voi laittaa pois. Olen siis vetänyt silppurista läpi jonkun verran lääkäri- ja muita papereita. Ja on helpompi hengittää.

Toinen on tuo tavaroiden arvostaminen. Olen Konmarin jälkeen alkanut korjaamaan enemmän tavaroita. Olen lainannut ja vuokrannut tarvitsemiani juttuja. Maailma on kuitenkin pullollaan tavaraa, jota kukaan ei käytä. Eikä minun tarvitse omistaa kaikkea. Tästä opin myös, että käytä parhaita astioita ja vaatteita arjessa. Tällöin saat iloa niistä tavaroista eivätkä ne vaan pölyty kaapeissa.

Kolmantena on myös työssäni paljon käyttämäni tekniikka, jolloin kerätään yhden tuoteryhmän tavarat kerralla esiin ja siitä mietitään, mitkä on tarpeellisia. Kun keittiön pöytä on täynnä kahvikuppeja ja vähän penkilläkin, niin silloin yleensä herää ajatus, että ehkäpä nämä kaikki eivät ole tarpeellista säilyttää omassa kotonaan. Tai ainakaan niissä pienissä keittiön kaapeissa, johon ei oikein meinaa mitään muutenkaan mahtua.

Neljäntenä on tuo pystyviikkaus. En viikkaa Kondon ohjeiden mukaan, enkä tosiaan kaikkea. Mutta osan vaatteista ja säilytyspaikasta riippuen tavaroita viikkaan kyllä pysyyn. Näin on helppo löytää yhdellä katsomisella tarvitsemansa tavarat.

Kaiken kaikkiaan ajatukset on vähän ristiriitaiset kirjoista. Jos lukijalla on hieman raivaustaustaa, siitä saa hyvän tsempin taas eteenpäin. Kuitenkin täytyy osata myös soveltaa kirjan asioita.

Itse olen osia soveltanut elämääni ja niistä ihan tyytyväinen.

Mitä mieltä itse olet kirjasta? Oletko lukenut ja oletko ottanut jotain käytäntöjä teille vakituiseksi? Kerro kommentissa.


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan. Blogistani löydät valtavasti lisää vinkkejä helpompaan arkeen.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.