Hyviä vinkkejä pihanhoitoon ja helpompaan arkeen

23.07.2018

Tavaroiden raivaus ja järjestely yleensä tarkoittaa halua päästä helpompaan arkeen. Samaa ajatusta voi laajentaa pihalle. Jos voisikin nauttia pihastaan juuri omaan elämään sopivasti.

Luultavasti suurin osa puutarhan omistajista nauttii puuhastelusta puutarhassa, mutta näinä hektisinä aikoina on myös niitä, jotka toivovat pihaltaan helppohoitoisuutta sekä mahdollisimman vähän työtä.

Oma ongelmani nimeltä marjapensaat.

Pensaita oli pihalla jo muuttaessamme noin 8kpl, isoja, mustia ja punaisia viinimarjoja. Ensin oli mielessäni kuinka säilön mehuja ja marjoja koko talven varalle. Istutin siis muutamia pensaita lisääkin, kun kerran oli vähän tilaa.

Seuraavaksi huomasin pujottelevani vuosikaudet marjapensaidet välissä ruohonleikkurin kanssa. Koko kesän oli takaraivossa ajatus, että pitää kitkeä heiniä pensaiden juurelta. Lisäksi pitäisi löytää parempi ratkaisu puskien tukemiseen, kun oksat painuivat maahan asti. Sitten aivan yhtäkkiä huomasin marjojen olevat kypsiä, eikä poimiminen ollutkaan ihan pikku juttu.

Seuraavana siis takaraivossa ajatus että pitäisi ja pitäisi poimia. Ja keittää mehua, ja pakastaa muuten. Ja lopulta huomata, että ei ole vanhatkaan pakastimesta kulunut.

Lopulta kun ymmärsin että minulla on noihin marjapensaisiin ainoastaan viha- ja ärsytyssuhde sain todella nopeasti lahjoitettua ne ystäville ja naapureille.

Nyt voin leikata pensaiden paikalta nurmikkoa suoraan ajellen, säästän suuresti aikaa, stressiä sekä pakasteesta tilaa.

Ja tämän marjapensasongelman ratkaistua olen ratkaissut monta muutakin huonoa ratkaisua omalla pihallani.

Tutki omaa suhtautumista pihaan ja ajankäyttöösi pihalla

Oletko intohimoinen puutarhuri, vai vietätkö aikaa mökillä tai matkoilla?

Haluatko viettää aikaa kukkapenkissä vai ennemmin riippukeinussa?

Kaikki valinnat riippuu siitä, kuinka paljon haluat käyttää aikaa ja voimia pihan hoitoon.

Jos vastaus on mahdollisimman vähän, mieti seuraavia asioita.

Oletko oikeasti innokas hyötykasvien kasvattaja?

Kasvimaa vaatii työtä koko kesän ajan, sekä marjapensaissa ja hedelmäpuissa on työtä tiettyinä ajanjaksoina. Jos vastaus on ei, käy ennemmin ostamassa vihannekset ja marjat torilta, puutarhoilta tai kaupasta. Älä turhaan stressaa mieltäsi kasvimaalla.

Tietenkin salaatin ja vaikka yrtit saa kasvatettua purkissakin.

Tee kasveille kunnon kokoiset istutusalueet, poista rikkakasvit ja käytä katetta, joka vähentää kastelutarvetta sekä estää rikkakasveja. Käytä kukkapenkeissä puita ja pensaita.

Valitse pihalle sopivia kasveja. Jos piha on kovin kuiva, ei kannata valita kosteassa viihtyviä kasveja.

Nurmikko vaatii lannoitusta ja säännöllistä leikkausta. Vaihtoehtona on hankkia robottileikkuri tai suhtautua nurmikonleikkuuseen lepohetkenä muusta työstä. Robottileikkuri toimii ajastuksen mukaan sekä pitää myös sammaleen kurissa.

Suosi havuja tai pienilehtisiä kasveja, joita ei tarvitse syksyllä haravoida.

Pihan ollessa mahdollisimman luonnonmukainen, se on helpompi hoitaa.

Kesäkukat kannattaa istuttaa mahdollisimman isoihin altakasteluruukkuihin, niin ei tarvitse olla joka ilta kastelemassa.

Joka tapauksessa nautitaan nyt näistä heinäkuun helteistä, pihalla, puutarhassa ja rannalla.

Kommentoi toki, mitä oivalluksia sinun puutarhastasi löytyy?


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.