Kuinka päästää irti puhelimesta

27.06.2019

Onko sinulla huono omatunto siitä, että vietät liikaa aikaa puhelimellasi tai muulla mobiililaitteella?

Minua on pitkään asia vaivannut ja tilasinkin itselleni kirjastosta Catherine Pricen kirjoittaman Kuinka päästää irti puhelimesta, Otava 2018. Törmäsin juttuun kirjasta jossain ja kiinnostuin heti.

Kirja perustuu 30 päivän vieroitusohjelmaan. Itse en siihen lähtenyt, vaan luin vain kirjan ja poimin parhaat vinkit käyttöön. Tässä teille osa niistä:

  • Tarkkaile puhelimen käyttöäsi. Miksi tartut siihen? Tylsyyttäsi, tavan vuoksi vai oikean tarpeen vuoksi.
  • Ota turhat ilmoitukset pois käytöstä. (Itselläni käytössä nykyään vain työhön liittyvät ilmoitukset)
  • Poista turhien sovellusten pikanäppäimet aloitusnäytöstä. (Kirjassa kehotetaan poistamaan sovellukset ja käyttämään selaimen kautta, mutta tähän en itse lähtenyt)
  • Määrittele puhelinvapaa vyöhyke (Tässä olen vielä itse oppimisen tiellä)
  • Ota pikapaasto tavaksi (Kokonaisen vuorokauden kestävä puhelinpaasto on ajatuksia herättävä kokemus, joka voi auttaa muuttamaan puhelimenkäyttötottumuksia. Lyhyemmistäkin paastoista on hyötyä.)

Suosittelen todellakin lukemaan kirjan, sain siitä valtavasti ajattelemisen aihetta.

Vaikka en ole tehnyt radikaaleja muutoksia, huomaan että pelkästään käytön tarkkailu sai usein minut jättämään puhelimeni sittenkin rauhaan.

Nykyään käyn katsomassa some-tilit kerran tai pari päivässä, ennen tuli notkuttua siellä aina silloin tällöin. Olen myös huomannut, että tekee hyvää välillä vain olla ja katsella ympärillensä. Olla tekemättä mitään.

Ja kun tekee, ehtii paljon enemmän kun voi keskittyä tekemiseen. Työasiat kuitenkin on hoidettava ajallaan.

Millainen suhde sinulla on puhelimeesi? Kerro kommenteissa.


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.