Lapsen muutto kotoa – 5 käytännön vinkkiä

04.08.2019

Lapsen muutto pois lapsuudenkodista herättää aina tunteita, hyvin monesta paikasta löytyy ohjeita ja vinkkejä, että miten selviää tyhjän pesän syndroomasta tai miten asiaan on hyvä valmistautua etukäteen harrastuksia miettimällä.

Itse olen viime viikkoina ollut mukana lapseni muutossa, ei enää kotoa, vaan muutossa toiseen asuntoon. Olen pohtinut tässä ihan realistisia asioita, jotka kuuluvat lapsen muuttoon ja tässä tulee parhaat vinkit joka vanhemmalle.

Valmistaudu

Lapsen aikuistumista on hyvä valmistella ajoissa, opettaa yksinasumisen perusasioita. Hanki teinille oma pyykkikori, opeta pesemään vaikka omat pyykit. Kerro avoimesti raha-asioista. Laskekaa minkä verran rahaa menee asumiseen ja ruokaan. Anna lapselle realistista tietoa oikeasta arjesta. Anna lapselle mahdollisuus ja sopikaa vaikka, että lapsi tekee välillä ruokaa koko perheelle.

Miettikää asumisen tarpeet

Kun nuori alkaa etsimään itselleen omaa asuntoa, käykää tarkkaan läpi asuntoja, hintoja ja keskustelkaa siitä, että kannattaako maksaa vuokraa turhista neliöistä. Miettikää, että kuinka paljon sitä tilaa oikeasti tarvitsee ja kuinka kauan saa tehdä työtä kattaakseen turhien neliöiden vuokran.

Huonekalut, astiat ja muut tarpeelliset asiat

Tässä kohtaa kannattaa myös hetkeksi pysähtyä miettimään. Olisiko mahdollista hankkia huonekaluja, pesukonetta tai muuta käytettynä? Suurimmalla osalla ihmisistä on pyyhkeitä, lakanoita ja astioita aivan liikaa. Löytyisikö isovanhemmilta, muilta sukulaisilta tai tutuilta tavaroita joita mahdollisesti tarvitsisi. On täysin turhaa ostaa kaikkea uutena kaupasta kun samalla moni tuskailee tavaramäärien kanssa.

Auta muutossa, jos niin halutaan

Tosiaan, muuton tullessa ajankohtaiseksi, ole mukana, jos nuori näin haluaa tai hyväksyy. Jos hän ei halua apuasi, kunnioita hänen päätöstään.

Mitä tehdä tyhjälle tilalle kotona?

Lopputuloksena on kuitenkin kotona yleensä tyhjä huone tai tila. Älä jätä pitkäksi aikaa huonetta museoitumaan. Voit jättää huoneeseen nuorelle mahdollisuuden yöpyä. Mieti silti että olisiko huoneessa mahdollisuus harrastustilaksi, työhuoneeksi tai vaikka pukeutumishuoneeksi.

Käykää läpi vielä yhdessä nuoren kanssa jäljelle jääneet tavarat. On ihan ok säilyttää tietyn aikaa tavaroita, joita ei ole mahdollista ottaa mukaan muutossa. Kuitenkin pidemmän ajan päästä on hyvä ottaa asiaksi mahdollisesti vuosikausia "väliaikaisessa" säilytyksessä olevat tavarat. Jokaisella on kuitenkin loppupeleissä velvollisuus hoitaa omat tavaransa.

Onko sinulla lapset jo lähteneet kotoa vai onko kaikki vasta edessä?