Lehtikaaos kuriin näillä ohjeilla

02.09.2019

Onko sinulla paljon aikakausilehtiä? Usein lehdistä syntyy hallitsemattomia pinoja ja nippuja, ellei pidä varaansa. Jos kuitenkin lehtiä on mielestäsi hieman liikaa, näillä ohjeilla pääset eteenpäin kohti sopivaa ratkaisua.

Ihan ensimmäisenä tee kotiisi paikka, kestokassi, kori tai laatikko, mihin saat laitettua heti kaikki paperinkeräykseen menevät lehdet ja mainokset.

Toiseksi suosittelen lämpimästi "Ei mainoksia, kiitos." - tarraa postilaatikkoon. Tämä vähentää huomattavasti kotiin kulkeutuvaa paperia.

Mistä lehdet ovat tullut ja miksi niitä on ehkä hieman liikaa?

Mieti hetki, mistä lehdet ovat saapuneet talouteesi? Oletko tilannut? Onko ne asiakasjulkaisuja? Keräätkö kenties ideakuvia sisustuslehdistä tai mielenkiintoisia reseptejä? Onko lehtiä kertynyt siksi, että et ole ehtinyt lukea niitä?

Kannattaa miettiä, että muuttuuko tilanteesi niin, että ehdit myöhemmin lukea. Vai katsotko ennemmin inspiraatiokuvia Pinterestistä tai sisustusblogeista?

Onko tapanasi säästää lehdet että voit myöhemmin palata niihin?

Onko sinulla sisustuslehtiä siksi, että odotat sitä hämärää syyspäivää, kun voit käpertyä huopaan sohvan nurkkaan, juoda teetä ja selailla lehtiä? Jos et kuitenkaan toimi näin, niin miksi säilytät lehtiä?

Joka tapauksessa jos sinulla on muutamakin pino lehtiä, voit laskea, kuinka kauan sinulta menee niiden lukemiseen? Jos yhtä lehteä selailee noin 15min, menee tuollaiseen 10cm korkeaan pinoon jo useampi tunti. Onko ne lehdet niin kiinnostavia, että luet ne? Ainakin tilanteessa jos lehtiä säästää uudelleen lukemista varten.

Jos keräät reseptejä talteen, älä säästä koko lehteä. Ota kuva reseptistä ja tallenna kännykkään tai koneelle merkittyyn kansioon. Jos ennemmin luet reseptin paperisena, ota pelkkä sivu talteen ja laita vaikka kansioon muovitaskuun. Muovitaskuista on myös helppo poistaa resepti, jos ei sitä tulekaan kokeiltua. Ja tässäkin pidä mielessä pääasia, että kaikkien reseptien on mahduttava niille annettuun tilaan. Vaikka siihen yhteen kansioon.

Samat ajatukset pätevät kerättäville sisustuskuville ja lehtileikkeille.

Jos olet tilannut lehtiä, etkä ehdi lukea niitä, irtisano tilaukset heti. Mieti myös, että onko kaikki lehdet välttämättömiä? Voitko käydä kirjastossa lukemassa tai lainaamassa lehtiä?

Ystäväpiirissä kierrätetyt aikakauslehdet

Minä saan välillä sisustuslehtiä ystäviltä sekä muutamat muut lehdet säännöllisesti kotiini sen jälkeen kun tilaaja on ne lukenut. Usein huomaan, että minulla ei ole aikaa lukea niitä. Tai ehkä se on enemmän mielenkiinnosta kiinni. Pidän niitä keittiössä sen muutaman päivän ja jos siinä ajassa en ole niitä lukenut, laitan ne eteenpäin. Yleensä paperinkeräykseen. Kuitenkin en halua siirtää valtavaa määrää lehtiä eteenpäin muiden nurkkiin. Joskus on vaan itse tehtävä päätös ja laittaa tavara materiaalin mukaisesti jätteeksi.

Älä siis kierrätä kaikkea ihan kierrättämisen takia. On mukava tapa kysyä ystävältä, että haluaako hän lukea. Mutta jos huomaat lehtien kertyvän ystävällesi, älä tarjoa niitä enempää.

Digilehdet

Jos haluat säilyttää ammattilehtiä tai muita tiettyjä lehtiä, mieti, että onko ne sellaisia että oikeasti palaat niihin etkä etsi samaa tietoa vaikka netistä. Selvitä myös, että löytyykö haluamaasi lehteä myös sähköisenä digilehtenä, esim. kauppaketjujen asiakasjulkaisut.

Oikea säilytys lehdille

Jos sinulla kuitenkin on lehtiä, mitä haluat säilyttää. Säilytä lehdet niin, että tiedät missä ne ovat ja mistä lähdet kyseistä lehteä etsimään. Vaikka lehtikoteloissa. Tai sitten laatikoissa kaapissa.

Pääasia, että sinulla on säilytettäville lehdille paikka ja olet tietoinen, että miksi lehtiä säilytät.

Millainen suhde sinulla on lehtiin?


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai yhteydenottolomakkeella.