Mitä lahjaksi ylioppilaalle tai valmistuneelle? Lisäksi ajatuksia, miksi lahjat ovat suomalaisille pyhiä.

23.05.2019

Taas on se aika vuodesta. Viikon päästä kouluissa lauletaan suvivirsi ja tänä vuonna 101 400 opiskelijaa saa ammatillisen tutkinnon päättötodistuksen tai painaa ylioppilaslakin päähänsä. Tämä merkitsee sitä, että valtavaa määrää suomalaisista koskettaa ajatus, että mitä sitten antaa lahjaksi ylioppilaalle tai valmistuneelle?

Ylivoimaisesti halutuin ja annetuin lahja on raha


Siitä, mikä on hyvä määrä, voit lukea vaikka täältä

"Tärkeintä on pitää mielessä, että kenenkään rahalahja ei ole vähäarvoisempi kuin toisen. Ihmisillä ei ole koskaan tasavertainen olo, jos aletaan vertailla lahjasummia. Siksi olisikin parasta, että kirjekuoressa olisi rahalahjan lisäksi onnittelukortti, joka laitetaan esille. Lahjasekkejä ja rahalahjoja sen sijaan ei esitellä, eikä ole kohteliasta tehdä numeroa saaduista rahasummista."

Helena Valonen muistuttaa, että juhlissa pitäisi ensisijaisesti nauttia toisten ihmisten seurasta, eikä miettiä, kuinka arvokkaan lahjan toi päivänsankarille.

Asiasta pohdintaa myös täällä

"Vieraan kannalta rahalahja poistaa huolen siitä, osuuko oma maku yksiin lahjan saajan maun kanssa. Oikean summan päättäminen voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa. Paljonko on tarpeeksi ja onko antajalla siihen varaa?"

Jotain muuta kuin rahaa

Entä sitten jos haluaa viedä lahjaksi jotain tavaraa koulunsa päättävälle?

Silloin helpompaa on lahjakortti. Jos lahjakortin valitsee johonkin tiettyyn liikkeeseen, lahjan saaja sieltä kuitenkin jotain hankkii. Esimerkiksi kultasepänliikkeet. On myös olemassa kaupparyhmäkohtaisia lahjakortteja, jolla sitten voi hankkia miltei mitä vaan.

No jos kuitenkin haluaa fyysisen tavaralahjan viedä, pidä huolta, että olet täysin varma, että sankari sellaisen haluaa. Voit kysellä asiaa vaikka sankarin vanhemmilta.

Suomalaisille lahjat ovat pyhiä

Ammattijärjestäjän työssäni ole törmännyt usein uskomukseen, että jos olet saanut joltain lahjan, se on säilytettävä elämäsi loppuun asti.

Koitan kertoa ihmisille, että ei, ei lahjoja ole pakko säästää. Lahjan antaja on halunnut ilahduttaa sinua lahjan antaessaan. Ei se antaja varmaan halua että koet harmitusta tai ärsytystä siitä, että sinun pitää säilyttää tavaraa, jota et halua. Lahjat saa laittaa pois.

Pidä siksi huolta itse lahjaa viedessäsi, että se olisi sellainen, mitä on tarvittu ja haluttu.

Äläkä ainakaan pahoita mieltäsi jos joku joskus laittaa lahjasi eteenpäin.

Oletko menossa koulunsa päättävän juhliin? Mitä sinä aiot viedä lahjaksi?