Mitä ostaa lahjaksi uudelle vauvalle ja muutamia vinkkejä vauvan vaatteisiin.

18.03.2018

Olin viime viikolla mukana järjestämässä lastenvaatteita. Kävimme läpi, mitkä lähtee kierrätykseen ja mitkä ovat myyntikuntoisia. Kyseessä olevassa perheessä oli 7kk ikäinen vauva ja 68cm kokoiset vaatteet olivat pieniä.

Kuitenkin pieniä vaatteita oli aivan valtavasti. Housuja oli noin 30kpl ja bodyja miltei saman verran. Sekä lisäksi kaikki muut vaatteet, sisältäen 5 toppapukua.

Mietin että kuinka paljon vaatteita oikein tarvitaan?

Useimmassa taloudessa kuitenkin on toimiva pesukone, joka käy vauvaperheessä päivittäin. Tällöin vaatteet saa nopeasti taas uudelleen käyttöön, eikä vaate-arsenaalia tarvita kovin monen päivän tarpeisiin.
Suomalaisilla lapsilla on miltei ainutlaatuinen tilaisuus saada ennen syntymäänsä äitiyspakkaus. Vuoden 2018 äitiyspakkauksen sijaan voi ottaa äitiysavustuksen rahana jolloin sen rahasumma on 140 euroa. Äitiyspakkauksen tuotteiden todellinen arvo on kuitenkin noin kaksin tai kolminkertainen rahasummaan verrattuna.
Pakkaus sisältää noin 50 tuotetta. Hyvin kattavasti käyttövaatetta, muun muassa 8 kappaletta bodyja ja 9 housut tai leggingsit. Tästä johtuen vauvaperheessä löytyy valmiina useita vaatteita. Lisäksi useat vanhemmat haluavat kuitenkin ostaa vauvalle lisää perusvaatetta ja sillähän se kaappi sitten täyttyy.

Äitiyspakkauksen sisältöön voit tutustua Kelan sivuilla.

Sitten kun vauva vihdoin on syntynyt, tavaramäärää lisää sukulaiset ja ystävät kun tulevat pienokaista katsomaan.

Mutta mitä sitten lahjaksi uudelle vauvalle?

Olisiko mahdollisuutta viedä jotain muuta kuin niitä pieniä ja söpöjä vaatteita, röyhelömekkoja ja pienen pieniä lappuhaalareita? Sikäli siis jos ei niitä erikseen pyydetä.
Hyviä lahjoja vauvaperheeseen on tuotteet jotka kuluvat, eli vauvalle vaikka vauvanhoitotuotteita, talkkia, sinkkivoidetta, perusrasvaa ja vaippoja.

Muulle perheelle tai äidille on kiva viedä syötäviä lahjoja, suklaata, kahvia ja kenties käsirasvaa. Lisäksi kukat ilahduttaa aina, joko kimppuna tai ruukkukasvina.
Kun vauvaperheen ja lapsiperheen arki kulkee eteenpäin ja lapset kasvaa, kertyy koko ajan pieniä vaatteita.

Perus vaatehuollossa kannattaa pistää säännöllisesti sivuun pienet vaatteet erikseen vielä sopivista.
Kannattaa myös miettiä, minkä verran haluaa tehdä työtä vaatteiden kanssa. Haluaako vaatteita myydä vai lahjoittaako ne eteenpäin.

Lasten vaatteiden eteenpäin myyminen vie aikaa ja vaatii työtä.

Vaatteita voi myydä Facebook-kirppiksillä, itsepalvelukirppiksillä tai nettikirpputoreilla. Joka tapauksessa myytävät vaatteet kannattaa huoltaa, mahdollisesti silittää ja olla tarkkana kunnon suhteen.
Kuitenkin kirpputoreilla huomaa hieman oudon ajatuksen, että äitiyspakkauksessa olleet vaatteet ovat miltei arvottomia.

Miksi niistä ei voi pyytää juurikaan mitään? Onko se siksi koska ne on saatu vai onko se vaan siksi että niitä on paljon myynnissä?

Tuotteet ovat kuitenkin hyviä ja yleensä neutraalin värisiä.

Jos ei halua nähdä vaivaa ja uhrata aikaa vaatteiden myymiseen, on monia kanavia lahjoittaa vaatteet eteenpäin. Paikalliset lahjoitetaan-ryhmät Facebookissa on tehokkaita ja silloin usein pääsee eroon tavaroista kotoa noudettuna.

Lisäksi on UFF ja Pelastusarmeija, joiden keräyspisteitä on miltei joka kaupungissa ja kylässä. Sekä Hope Ry, SPR ja Fida. Lahjoituskanavia on siis lukemattomia.

Entä onko lähipiirissäsi tuttuja, jotka ilahtuisivat vaatteista?

Mitä mieltä olet asiasta, mikä on mielestäsi hyvä lahja vauvalle?

Kerro ajatuksistasi kommenttikentässä.


Jos haluat lisää lukemista ja järjestelyvinkkejä, niitä löydät blogistani lukemattomia.

Jos kaipaat konkreettista apua järjestämiseen, ota yhteyttä 040 7484735 tai tästä.

Olen myös kirjoittanut e-kirjan vaatekaapin järjestämiseen ja arjen pyykkihuollon haltuun ottoon. Lue lisää täältä ja tilaa heti omasi.