Mitä voi lahjoittaa?

07.11.2019

Kun alkaa käymään tavaroitaan läpi, tulee hyvin äkkiä eteen tosiasia, että omistaa paljon tavaraa, jota ei enää tarvitse.

Näiden tavaroiden kanssa täytyy tehdä muutamia päätöksiä. Ihan ensin se, että menisikö se tavara myyntiin vai lahjoitukseen?

Tässä kannattaa miettiä tarkkaan, että kuinka paljon on valmis antamaan aikaa tavaroihin myymiseen. Jos sinulla on aikaa, olet kotona tai sinulla on paljon vapaa-aikaa, myyminen on ihan järkevää. Edellyttäen, että tavara on sellaista, mitä saa myytyä.

Sen sijaan, jos elät "ruuhkavuosia" tai elämäntilanteesi on hyvin kiireinen muuten, kannattaa olla hyvin tarkka, mitä lähtee myymään. Voi vaikka miettiä itselleen tuntipalkkaa vapaa-ajasta. Kuinka paljon pitää myydä niitä 50 sentin - euron tavaroita saadakseen jotain palkkaa. Usein miten on järkevää myydä osa tavaroista, arvokkaimmat ja helpoiten myytävät. Sitten muut voi hyvin lahjoittaa.

Lahjoittamisen kultaiset säännöt

Lahjoittaessa pitää olla hyvin kriittinen. Lahjoituksia vastaanottavat tahot saavat valtavasti tavaroita ja vaatteita, jotka päätyvät jätteeksi. Niistä kertyy paljon jätekustannuksia, jotka ovat sitten lahjoituksista pois.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos vaate tai tavara on siinä kunnossa, että sen voisi lahjoittaa omalle ystävälle, se yleisesti kelpaa kyllä muutenkin lahjoitukseen.

Jos vaatteesta puuttuu nappi, vetoketju on rikki tai siinä on tahroja, ne eivät kuulu lahjoitukseen. Voit itse ommella napin paikalleen, korjata vetoketjun tai pestä vaatteen vielä. Jos tahra ei häviä, vaate kuuluu tekstiilijätteeseen. Samoin, jos et korjaa sitä tai ompele puuttuvaa nappia. Silloin niiden oikea osoite on tekstiilijäte.

Samoin tavaroiden kohdalla niiden pitää olla ehjiä ja puhtaita. Kirjat on hyvä selata läpi, ettei sieltä puutu sivuja tai ole sutattu mitään. 70- 90 luvulla muodissa olleita tietosanakirjoja ei oteta vastaan juuri missään, niiden oikea osoite on kansille sekajäte ja sisäsivuille paperinkeräys.

Lahjoitettavaa tavaraa ottavat vastaan useat tahot, SPR, Hope, Fida, täällä Turussa päin Ekotori sekä lisäksi paikalliset toimijat, seurakunnat yms. Vaatekeräyslaatikoita löytyy mm. UFF:ilta ja Pelastusarmeijalta.

Useissa kirjastoissa on vaihtohyllyjä, johon voi viedä lahjoitettavia kirjoja.

Miten pakata lahjoitukset?

Pakkaa lahjoitukset niin, että ne voidaan suoraan siitä nostaa myyntiin. Vaatteet kauniisti viikattuina, kengät toisiinsa kiinnitettyinä, omissa pusseissaan. Jos jätät vaatelahjoitukset keräyslaatikkoon, huomioi, että ne on pakattu pusseihin niin, että pysyvät kuivina.

Ensi viikolla käydään läpi kierrätysasioita.

Lahjoitatko sinä paljon sinulle tarpeetonta tavaraa? Minne sinä lahjoitat? Kommentoi alle.


Jos innostut raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa tulee parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä.

Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.