Vaatekaapin järjestäminen ja helpompi arki

18.03.2019

Vaatekaapin raivaaminen ja järjestäminen. Aiheesta ja "oikeasta" toimintatavasta on netti ja kirjat pullollaan ohjeita. On Konmaria, Kapselivaatekaappia, vinkkejä siitä, että voit kääntää henkarit väärinpäin ja tietyn ajan päästä löydät käyttämättömät helposti, sekä lukemattomia muita tapoja.

Kaikkia kuitenkin yhdistää hyvin yksinkertaiset lopputulokset, pääasia on, että vaatekaapissa on vain sopivia, itseään miellyttäviä vaatteita jokaiseen tarvittavaan tilaisuuteen.

Vaatekaapin järjestäminen ja helpompi arki


Tällaiseen lopputulokseen kannattaa mielestäni lähteä tietä tekemään hieman ajattelemalla itseään ja omaa tyyliä.


Millainen minä olen?

Mistä tykkäät? Millaisissa vaatteissa viihdyt? Oletko röyhelötyyppiä? Pukeudutko mielummin ajattomiin vaatteisiin? Millainen pääntien malli on mieluisin?

Ja tietenkin värit. Osa saa oivalluksia värianalyyseistä tai varmaan kaikki saisivat oivalluksia värianalyyseistä. (itsekään en ole käynyt, pukeudun vain väreihin, jossa viihdyn)

Mutta viihdytkö neutraaleissa väreissä vai onko vaatekaappisi oikea väri-iloittelu? Pidätkö printeistä vai suositko yksiväristä?

Seuraavaksi mieti, millainen on elämäsi? Minkä verran aikaa kuluu työssä, kotona, harrastuksissa ja juhlissa? Suhteuta vaatteiden määrää näiden mukaan. Jos siis käyt hienoissa juhlissa parin vuoden välein, tarvitsetko kymmenen mekkoa. Sekä jos vapaa-aika kuluu lähinnä urheilu- ja ulkoiluvaatteissa, näihin on järkevää hieman panostaa ja niitä saa suhteessa ollakin enemmän kuin farkkuja ja parempia vaatteita.

Mitä vaatekaapissa on?

Seuraavaksi on aika tutkia, mitä vaatekaappisi sisältää. Konmarin metodin mukaan, ottamalla kerralla esille yhden vaateryhmän vaatteet kerralla on mielestäni aika hyvä systeemi. Silloin näkee helpolla vaikka, että kuinka paljon niitä housuja onkaan ja kuinka paljon niitä tarvitaan.

Kokeile vaatteita, jos vaate tuntuu oudolta tai on jostain hassun näköinen, se tuskin on säästämisen arvoinen. Mieti, miellyttääkö vaate, sopiiko, viihdytkö vaatteessa?

On aivan turha antaa vaatekaapista tilaa vaatteille, jos ne eivät ikinä päädy päälle.

Suuret kysymykset karsimisen keskellä, sekä vastauksia niihin:

Mitä sitten kun vaate ei sovi, tai et siitä oikein pidä, mutta;

Tämä maksoi paljon. - Totta, vikainvestointeja ei voi välttää. Ota opiksesi, ja päästä menemään. Enemmän harmittaa kallis vaate jota kukaan ei käytä. Lahjoita tai myy toiselle käyttöön.

Aion korjata sen. - Koska? Miksi et ole jo korjannut? Käytätkö jos korjaat?

Tässä vaatteessa on minulle muistoja. - Kyllä, joskus on aiheellista säästää, mutta muistatko tilanteen ilman vaatetta? Voisiko vaatteesta ottaa kuvan?

Säästetyt muistovaatteet kannattaa laittaa omaan muistolaatikkoon, pois vaatekaapista.

Joskus minä vielä mahdun tähän vaatteeseen. - Jos mahtuisit vaatteeseen, onko se tämän ajan mukainen? Onko se nykyiseen elämääsi sopiva vaate? Tulisiko sille vaattelle silloin käyttöä? On ok säästää tavoitevaatteita, jos tietää että ne tulisi käyttöön. Muuten on fiksumpaa laittaa nyt vaatteet eteenpäin, jos kuitenkin löytäisivät jonkun käyttäjän nyt.

Säilytettävät tavoitevaatteet voit pakata laatikkoon ja ylähyllylle tai varastoon. Älä tuki vaatekaappiasi niillä

Näitä käytän, jos tulee kutsu hienoihin juhliin. - Kuinka usein on isoja juhlia? Voitko lainata ystävältä tai vuokraamosta? Kuinka moni muistaa, mitä muilla oli viimeksi juhlissa päällä, kuinka monta juhlapukua tarvitsee?

Jäljelle jääneet vaatteet

Lopulta sinulla on jäljellä vaatteet, joista pidät ja jotka haluat säilyttää. Ensimmäisenä sääntönä niiden kanssa on, että pidä vaatteista huolta. Huolla, korjaa ja pese harkiten.

Aina ei tarvitse pesua, joskus tuuletuskin riittää. Tutustu pesukoneesi ohjelmiin.

Laita vaatteet kaappiin henkariin, laskosta tai modernisti pystyviikkaa.

Kunhan ne on siellä vaatteita arvostaen ja itseään miellyttävästi.

Aamulla on kiva katsoa kaappiin kun tietää mitä siellä on ja missä on vaatteet mihinkin toimintaan. Voi opetella myös aamulla laittamaan vaatteet valmiiksi.

Poistettavat vaatteet

Mieti, oletko myyjätyyppiä vai laitatko ennemmin lahjoitukseen?

Poistoon kaikki vaatteet jotka ovat siinä kunnossa ettet itsekään kirpparilta ostaisi.

Käyttökelvottomat, kuivat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten

  • takit ja housut

  • paidat, sukat ja alusvaatteet

  • lakana, pyyhkeet ja pöytäliina

Tekstiilijäte tai polttokelpoinen jäte

Jos olet myyjätyyppinen:

Itsepalvelukirpputorit, www.vahankaytetty.fi, Facebookin kirpputoriryhmät, tori.fi, lastentavaran kirpputorit; Turun seudulla Lastenkirppis Taika, LastenSeesam Kaarina,

Jos epäilet, että et jaksa myyntirumbaa:

UFF, Pelastusarmeija, SPR, Hope, seurakunnat, Turun Ensi- ja turvakoti

Tulevat vaatehankinnat


Ihmiselle kuitenkin tulee vastaan tilanteita, että täytyy ostaa vaatteita.

Tällöin on helppoa miettiä, että mikä on omaan tyyliin sopivaa? Onko jo vastaavaa, jota voi muunnella? Voisiko kyseisen tarvittavan vaatteen saada jostain käytettynä?

Sekä hyvä on miettiä etukäteen, että millaista huoltoa kyseinen vaate tarvitsee?

Mitä sinun vaatekaapillesi kuuluu? Onko kaikki vaatteet käytössä?


Olen myös kirjoittanut e-kirjan vaatekaapin järjestämiseen ja arjen pyykkihuollon haltuun ottoon. Lue lisää täältä ja tilaa heti omasi.


Kaipaatko itsellesi ammattijärjestäjän apua vaatekaapin tai muussa asiassa?

Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.