Miten säilyttää kausivaatteet - lue vinkit kevätsiivoukseen

06.04.2020

Nyt eletään aikaa, kun ainakin täällä Etelä-Suomessa alkaa kelit lämmetä niin että voi ulkona jo luopua toppavaatteista. Vaihtuvat vuodenajat ovat suomessa rikkaus sekä myös ylimääräisen työn ja stressin aihe. Meillä kun on pakko olla vaatteista jokaiseen vuodenaikaan ja säiden vaihtelu on suurta.

Nyt keväällä on aika taas pakata toppavaatteet säilytykseen loppusyksyä odottamaan. Toppavaatteet vievät valtavasti kaapista tilaa ja näiden kohdalla on joskus järkevää käyttää tyhjiöpusseja. Eli säilytyspusseja, joista imuroidaan tai rullataan turhat ilmat pois.

Pese säilytykseen menevät vaatteet ja anna kuivua huolella. Käy vaatteet läpi, korjaa ja huolla tarvittaessa.

Ensisijaisesti pyri säilyttämään vaatteet lämpimässä säilytystilassa, vaatekaapin tai vaatehuoneen ylähyllyillä tai lämpimässä varastossa. Varastoissa pakkaa vaatteet pölytiivisti laatikoihin tai pukupusseihin.

Pakkaa hanskat ja pipot laatikkoon, kaikki yhteen paikkaan jolloin ne löytyvät tarvittaessa helposti.

Vaatekaapin kausijärjestely

Käy myös vaatekaappisi läpi. Voit pakata ylähyllyille tai muuhun säilytystilaan villapaidat ja muut talvivaatteet, joita ei kesällä käytetä. Samoin paksummat sukkahousut ja mahdollisesti useat villasukat. Näin saat käyttövaatteillesi kaappiin väljyyttä ja kaapin käytettävyys helpottuu huomattavasti.

Muista kengät

Kausivaatteista puhuttaessa usein keskitytään vaatteisiin. Meillä suomalaisilla on kuitenkin lukemattomat määrät kenkiä, jotka soveltuvat vain yhteen vuodenaikaan. Muista siis putsata ja huoltaa myös kausikengät kun pakkaat ne säilytykseen.

Lopulta järjestä keväällä ja kesällä käytettävät vaatteet kaappiin niin, että kaapista löytyvät vain käytössä olevat vaatteet. Väärän kokoiset vaatteet ja muuten käyttämättä jäävät kannattaa pakata pois tai laittaa myyntiin tai lahjoitukseen. Tämä tuo selkeyttä vaatekaappiisi.

Olen aikaisemmin kirjoittanut vaatekaapin raivauksesta ja järjestämisestä, löydät kirjoituksen täältä.

Olen myös kirjoittanut e-kirjan vaatekaapin järjestämiseen ja arjen pyykkihuollon haltuun ottoon. Lue lisää täältä ja tilaa heti omasi.


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai laita viestiä yhteydenottolomakkeella.