Rikkinäisten ja lahjoitukseen kelpaamattomien tavaroiden oikea osoite

14.11.2019

Viime viikolla kirjoitin lahjoitustavaroista. Siitä, että mikä kelpaa lahjoitukseen ja mihin tavaroita voi lahjoittaa. Voit lukea lisää täältä.

Tällä kertaa aiheena on kierrätys ja jätteiden lajittelu.

Vaatteita raivatessa kertyy tekstiilijätettä. Täällä Lounais-Suomessa tekstiilijätettä kerää Lounais-Suomen Jätehuolto, keräyspisteet ja tarkemmat ohjeet löydät täältä. Poistotekstiiliin ei voi toimittaa mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, tyynyjä, peittoja ja pehmusteita. Ainoastaan vaatteita ja kodintekstiilejä.

Mitä sitten tehdään noille, jota ei voi toimittaa tekstiilijätteen keräykseen? Suurimmaksi osaksi kaikki menevät sekajätteeseen, tietysti laukuista ja vöistä voi mahdollisesti irrottaa metalliosat ja laittaa ne metallinkeräykseen.

Keittiöstä löytyy usein muovirasioita, rikkinäisiä lasiastioita ja pilalle menneitä kattiloita. Kattilat tietenkin metallinkeräykseen, muovirasiat lajitellaan materiaalin ja käyttötarkoituksen mukaan joko pakkausmuovin keräykseen tai sekajätteeseen. Voi miettiä rasian kohdalla, että onko se muovia? Onko se pakkaus? Jos vastaus on kumpaankin kyllä, se kuuluu muovin keräyslaatikkoon. Muuten sekajätteeseen. Tietenkin poisluettuna PVC-pakkaukset, jotka ovat merkattuna koodilla PCV - 03. Muista irrottaa korkit ja kannet.

Lasinkeräykseen kuuluvat vain lasipullot ja lasipurkit ilman kansia. Ei missään nimessä juomalaseja tai muita lasiastioita, ei ikkunalasia eikä lamppuja tai valaisimia.

Täältä löydät tarkemmat lajitteluohjeet kotitalouksissa tulevalle jätteelle.

Paperinkeräykseen kelpaavat kotona tai työpaikalla postiluukusta tai postilaatikkoon tuleva paperi sekä kirjoitus- ja tulostuspaperi. Lisäksi pehmeäkantiset kirjat ja kovakantiset kirjat kannet poistettuina​. Kannet kuuluvat sekajätteeseen. Paperinkeräykseen ei saa laittaa ruskeaa paperia tai paperikasseja. Nämä menevät kartonkikeräykseen. Eikä voimakkaasti värjättyjä papereita, kuten lahjapaperit. Nämä kuuluvat sekajätteeseen tai siis energiajätteeseen.

Patterit voi viedä kauppareissulla miltei joka kaupassa oleviin keräyslaatikoihin.

Käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita otetaan vastaan maksutta alueellisissa SER-keräyspisteissä, joita on yli 400 kpl. Osoitteet näihin löytyvät sivuilta www.kierratys.info. Tänne kuuluvat myös lamput, poissulkien hehku- ja halogeenilamput. Ne kuuluvat sekajätteeseen.

Lisäksi huomattava osa kaupoista vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua.

Jos innostut raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa tulee parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä.

Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Onko sinulla jotain tavaroita, josta et tiedä, miten ne oikeaoppisesti hävitetään? Kerro kommenteissa.