Tehokas ja toimiva työnteko kotona

11.07.2019

Kotona työskentely ja opiskelu. Tästä vinkit toimivaan ja tehokkaaseen työaikaan kotona.

Minulla kuluu asiakastyön lisäksi aika paljon työaikaa kotona, tietokoneella. Teen kirjanpitoa, kirjoitan blogia, ylläpidän nettisivuja sekä somea, valmistelen luennot ja tapahtumat. Tämän kaiken lisäksi nykyään opiskelenkin.

Tähän kaikkeen minulla on loistavat puitteet, koska minulla on oma työhuone. Työhuoneeni on varsinainen monitoimihuone, joka sisältää myös askartelutavarat, kankaat sekä ompelutarvikkeet ja -koneet. Lisäksi työhuoneessa majoitetaan vieraita. Sekä säilytetään lapsenlapsen leluja.

Työpiste toimivaksi ja viihtyisäksi

Kun keskitytään työntekoon tai opiskeluun, kaiken a ja o on, että sinulla on työhön tarvittavat välineet ja tavarat. Ne ovat järjestyksessä ja että sitä tavaraa on kohtuullisesti.

Tee itsellesi työpiste, jossa viihdyt. Parasta on, jos käytössä on oma huone, mutta toimivan työpisteen voi luoda johonkin nurkkaan tai vaikka keittiön pöydälle. Älä kerää työpisteelle muuta kuin työhön liittyviä asioita. Panosta kunnon työtuoliin ja huomioi ergonomia. Tuolin lisäksi voi hankkia vaikka jumppapallon, jossa välillä työskennellä. Tai tehdä mahdollisuus seisomatyöhön. Siihen sopii säädettävä pöytä tai vaikka niin kuin meillä, säilytyslaatikko koneen alle. Tämä onnistuu helpommin kannettavan kanssa.

Huomioi myös hyvä valaistus. Itsellä on pöytä ikkunan edessä niin saan myös katsella vaihtuvaa maisemaa.

Jos työhösi kuuluu ammattikirjallisuutta, käy läpi, että onko kaikki kirjat ajankohtaisia, onko tieto vanhentunutta tai onko mahdollisesti helpompaa löytää tarvittava tieto netistä tai muusta lähteestä. On turhaa täyttää kirjahyllyä kirjoilla, jotka eivät ole tarpeen.

Kodin papereiden järjestämisestä olen aiemmin kirjoittanut täällä ja tietokoneen järjestyksestä täällä. Käy lukemassa vinkit kaaoksen kesyttämiseen.

Työaika ja häiriötekijät

Tässä kohtaa on suuria eroja, että tekeekö etätöitä vai toimiiko kotona yrittäjänä tai opiskelijana. Etätöitä tehdessä sinulla on kuitenkin tietyt työasiat, mahdolliset aikataulut ja palaverit, joiden mukaan on mentävä.

Kuitenkin jos työskentelet kotona aivan itsenäisesti suurin haaste on työaika, sen määrittäminen sekä siinä pysyminen. Kotona työskentelyn suurin häiriötekijä on koti sekä siellä mahdollisesti olevat muut asukkaat. Jos et nimenomaan halua tehdä töitä pyjamassa, älä tee sitä. Tee itsellesi rutiini, pue työvaatteet, harjaa hiukset ja laita itsesi kuntoon ennen töiden aloittamista. On ihmisiä, jotka kiertävät korttelin "saapuakseen" työpaikalle.

Tänään kun kirjoitan tätä tekstiä, vietän kesän ainutlaatuista "vapaapäivää" vain minulle. Mieheni on mökillä ja lapsi lähti ennen klo.7 kesätöihin. Joten aamuun on kuulunut lenkki koiran kanssa, tiskikoneen tyhjennys sekä keittiön siivous. Pyykkikone pesee jo toista koneellista. Lisäksi olen vastannut pojan viesteihin kauppareissusta sekä miehen puheluun mökiltä. Tässä näkee sen, että koti on se suurin häiriötekijä. Tee siis rajat selväksi. Kun on työaika, pysyt siinä. Näin pystyt keskittymään paremmin ilman keskeytyksiä. Määrittele omat taukosi ja pidä myös tauot. Silloin voi vaikka käydä ripustamassa pyykit kuivumaan.

Pyrin itse pitämään taukoa ainakin parin tunnin välein. Lisäksi on tärkeää määrittää, milloin työaika loppuu. Yrittäjän päässä kun kuitenkin pyörii usein työasiat 24/7. Tärkeää on ottaa välillä aikaa, jolloin ei vaan tee töitä.

To do-lista

Minä olen lista-ihminen. Teen muutenkin listoja tehtävistä asioista mutta työskennellessäni se on erityisen tärkeää. Aamulla ensimmäisenä kirjaan listaan, että mitä sinä toimistopäivänä teen. On miellyttävämpää kirjata asiat yksityiskohtaisemmin, on helpompi käydä asiaan käsiksi kun on jo ajatus tekemisestä. Tähän listan kirjaan ylös kaikki, pyykin pesusta hoidettaviin viesteihin.

Jos opiskelija kirjaa päivän työlistaan gradu, voi motivaatio kadota ja aloittaminen olla hankalaa. Muista että jokainen työtehtävä koostuu pienistä asioista, joista jokainen vie tehtävää valmiiksi.

Työlistasta vedän yli sitten tehdyt työt. Tavoitteena pitää listaa realistisena, joten kun työt on tehty, ne on siltä päivältä tehty. Usein jos aikaa jää, tulee tehtyä enemmänkin.

Aikataulut

Minulla on kalenteri työhuoneessani pelkästään työasioita varten. Merkkaan siihen deadlinet, usein merkkaan ne jo ennen todellista deadlinepäivää. Tällöin viime hetkestä ei muodostu niin suurta paniikkia. Samoin kun tiedän opiskelujuttujen oltava palautettuna tiettynä päivänä, sisällytän niiden teon pienempinä osina pidemmälle ajalle.

Sunnuntaisin tai maanantaisin on hyvä tehdä viikkosuunnitelma, että tietää, missä mennään.

Yksinäisyys

Kotona työskentelevältä puuttuu työkaverit ja kollegat. Tämä mahdollistaa tehokkaamman työskentelyn, mutta tuo myös osalle ihmisistä yksinäisen olon. Siinä kohtaa on helppoa eksyä surffailemaan päämäärättömästi somessa. Kannattaa opetella, että työaikana tehdään työasiat ja muut sitten omalla ajalla. Vaikka siis yrittäjänäkin kaikki aika on omaa aikaa. Rajat täytyy asettaa myös omaan tekemiseen.

Löysin hyvän Leena-Mari Laukkasen kirjoituksen yksinyrittäjän arjesta ja yksinäisyydestä. Herättää valtavasti ajatuksia sekä antaa myös työkaluja.

Itse tapaan ystäviä työajan ulkopuolella. Yrittäjän vapauteen sisältyy mahdollisuus käydä tapaamassa ystäviä lounastreffeillä, tai nähdä aamulla. Kuitenkin itse voi määrittää työajan. Vaikka tekisi töitä vain iltamyöhällä. Mikä kellekin sopii.

Teetkö sinä töitä kotona? Mitkä on omat vinkkisi muille kuin toimistoissa työskenteleville?


Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Jos mietit, että olisiko sinulle mitään hyötyä ammattijärjestäjän avusta, tutustu 100 hyötyä ammattijärjestäjän avusta -sivuuni. Olisiko jostain hyödystä apua sinunkin arjessasi?

Tilaa itsellesi ammattijärjestäjän apua. Soita heti 040 7484735 tai yhteydenottolomakkeella.