Rutiinit – arjen selkäranka

27.03.2020

Näinä päivinä monessa perheessä eletään aika lailla uusissa, kaoottisissakin tilanteissa. Ihmisiä on siirretty etätöihin, lapsilla opiskelu tapahtuu kotona ja lisäksi kaikki harrastuksetkin on peruttu. Jos ei pidä varaansa, arki äkkiä ajautuu hallitsemattomaan kaaokseen.

Sanotaan että lapsilla rutiinit ovat erityisen tärkeät, mutta kyllä ne aikuistakin arjessa auttaa.

Jos elämä teillä on mennyt täysin ylösalaisin, suosittelen ottamaan käyttöön arjen suunnitelmat ja rutiinit. Nyt kun turhaa liikkumista suositellaan välttämään, ehkä kohta kielletään, helpottaa kun on suunnitelma ruokailuun ja tarkat kauppalistat. Lisäksi jos kotona on enemmän ihmisiä kuin normaalisti, ruuan menekki kasvaa valtavasti. Tee siis ruokalistat, tee kerralla enemmän ruokaa. Silloin siitä jää sitten vaikka seuraavan päivän lounaallekin.

Laita aamulla kello soimaan, valmistaudu päivään ja tee vaikka itsellesi suunnitelma, mitä päivän aikana teet. Jos kotona on koululaisia, tee lukujärjestys, muista välitunnit ja ruokatunnit.

Olen aiemmin kirjoittanut kotona työskentelystä, löydät kirjoituksen täältä.

Nyt kun useimmilla koko päivän toiminnot keskittyvät kotiin, on tärkeää pystyä erottamaan työaika vapaa-ajasta. Työnteon loppuessa siivoa työpöytäsi, äläkä illalla palaa niihin.

Jos tilanteesi on se, että sinut on lomautettu ja tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta. Älä jää kotiin haahuilemaan. Nouse silti säännöllisesti ylös, laita itsesi kuntoon. Käy vaikka aamulenkillä (nyt kun lenkkeily on vielä ainakin sallittu). Tee ruokaa ja herätä vaikka vanhat harrastukset eloon. Nyt on hyvä aika opetella vaikka sukkia kutomaan ja opiskella uusia kieliä. Lisäksi nyt on hyvää aikaa selvittää sitä kotia, käydä vaatekaappi läpi, tietokone tai papereita. Linkeistä löydät hyviä vinkkejä asiaan.

On erityisen tärkeää kaikkien kotona olevien puhaltaa samaan hiileen. Tosiasia on, että nyt kun ihmiset on kotona, siellä kotona pitää myös tehdä kotitöitä enemmän. Ehkä imurointi kerran viikossa ei enää riitäkään. Meillä ainakin tilanne näkyy tiskikoneessa, joka tuntuu pyörivän vähän väliä. Kerta päivässä ei enää riitä. Jakakaa kotityöt, tehkää yhdessä. Tehkää rutiinit töiden ja kotitöiden hoitamiseen. Ottakaa lapset mukaan ja jakakaa vastuualueita. Illalla jos yhdessä saa kotiin perussiisteyden ennen nukkumaanmenoa, on kiva aamulla taas herätä uuteen päivään.

Tehdään yhdessä uudet, tilanteeseen mukautetut rutiinit. Meillä sopu sijaa antoi ja muunnettiin työhuoneeni kahdelle sopivaksi. Tilanne on meillä hyvä, kun ei tarvitse kenenkään keittiön pöydälle majoittautua.

Jos kaipaat vinkkejä kodin läpi käymiseen, blogistani niitä löytyy valtavasti.

Jos innostuit raivaamisesta, tästä voit tilata itsellesi uutiskirjeen, jossa parin viikon välein hyviä järjestämisvinkkejä. Saat lisäksi heti Järjestyksen A ja O - näin pääset raivauksessa alkuun- oppaan.

Onko sinulla arki muuttunut? Miten?